Plante de apartament

#ikebana #flori #buchet #aranjament

Cum realizezi un aranjament floral Ikebana

Ikebana este arta aranjarii florilor. Daca pentru noi florareasa are de spus ultimul cuvant, afla ca japonezii au dezvoltat aceste principii pana la rangul de arta. Rezultatul a meritat, iar noi nu avem decat de invatat. Iata cateva principii de baza pentru aranjarea unui buchet de flori in stil Ikebana.



1 Respecta cele trei linii: cerul, omul si pamantul

Principiul de baza il reprezinta legatura dintre om si natura si are la baza trei linii: cerul, omul si pamantul. La fel ca si in natura, cea mai inalta linie este cea a cerului, urmand cea a omului, pentru a sfarsi cu linia pamantului.
Astdel, in Ikebana, aranjamentul floral va respecta aceasta ierarhie. In final, buchetul va avea un aspect asmetric, astfel incat toate florile vor avea locul lor bine evidentiat.

Shin este floarea principala, simbolizand cerul. Ea este cea mai inalta floare din buchet, formand totodata varful acestuia. Floarea va fi inclinata intr-un unghi de 15 grade.

Soe este tija secundara si are aproximativ 2/3 sau 3/4 din cea principala, in functie de tipul de flori din aranjament . Aceasta va forma un unghi de 45 de grade cu floarea anterioara.

Hikae este floarea ce simbolizeaza pamantul. O poti aseza in fata celei de-a doua, sau in spatele lor, cu un unghi de inclinare de 60 – 70 de grade.

Pe langa aceste 3 elemente principale ale buchetului sau aranjamentul, restul florilor se vor subordona atat din punctul de vedere al marimii cat si al culorilor. In Ikebana, florile deschise la culoare vor ocupa partea superioara a buchetului, iar cele mai inchise vor constitui baza acestuia.
2 Onoreaza scopul si momentul oferirii florilor

Ikebana nu reprezinta doar aranjarea mecanica a florilor, ci si identificarea cu semnificatiile acestora. Varsta, anotimpul, perioada din viata pe care o traversam vor fi reflectate in buchetele din jurul nostru. In momentul in care oferim un buchet in acest stil, trebuie sa avem in vedere prilejul darului sau conjunctura in care este oferit.
Buchetul de flori va transmite intotdeauna un mesaj clar, motiv pentru care este bine sa alegi de fiecare data florile sezonului in care te afli.

In functie de semnificatia evenimentului si de starea persoanei careia ii sunt destinate florile, retine urmatoarele:  florile deschise, in plina maturitate, cu frunzele uscate, reprezinta trecutul; frunzele verzi si florile intredeschise serbeaza prezentul, iar bobocii de floare aduc urari spre viitor.
3 Alatura doar culorile potrivite momentului

Rosul aduce pasiune, vitalitate si dragoste. El se va folosi in cantitati moderate, doar pentru nuantare. Impactul sau puternic va face ca restul florilor din aranjament sa para in plus.

Culoarea galbena
reflecta optimismul, soarele, lumina. Este o culoare a naturii si se va folosi in aranjamente viu colorate si prietenesti.

Florile portocalii se vor introduce intr-un buchet oferit unei persoane dragi, deoarece dau senzatia de caldura si intimitate. Portocaliul poate anunta dragostea ascunsa pentru o persoana draga, mult mai subtil si mai elegant decat rosul.

Albastrul semnifica uneori suferinta, alteori curatenia. Nu se va folosi frecvent, ci doar in situatii bine punctate: nasterea unui baietel sau exprimarea dorintei unei persoane de a primi astfel de flori. Intr-un ambient, albastrul predispune la meditatie si liniste.

Florile violet pot defini cele mai elegante si luxoase buchete. Aceasta culoare indica maretia, respectul purtat de persoana care le ofera si sentimentele sincere si neconditionate ale acesteia.

Florile albe sunt potrivite in majoritatea buchetelor si aranjamentelor, si rareori provoaca discordanta cromatica. Folosite pur si simplu fara alte culori in jur, acestea denota puritate si nevinovatie.

Verdele reprezinta baza buchetului floral. El denota incredere si calm.
4 Foloseste un suport relevant

Suportul aranjamentului este de asemenea foarte improtant, deoarece trebuie sa fie in concordanta cu tipul de flori ales. Un cosulet impletit din nuiele nu se va potrivi niciodata cu florile de crin sau de trandafir, precum o vaza alungita, eleganta, nu va da bine incarcata cu zambile.

Poti folosi un vas din lemn, piatra, sticla, portelan sau lut in combinatie cu muschi natural.  Cauta in florarii sau magazine de decoratiuni vase speciale pentru aranjamentele florale Ikebana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare