Plante de apartament

#plante inghetate #readucere la viata plante #plante iarna #plante degerate #plante #ingrijire plante

Cum readuci la viata plantele degerate

Daca temperaturile care au scazut in ultimele nopti sub zero grade Celsius ti-au afectat plantele pe care inca nu apucasesi sa le bagi in casa sau sa le pui la adapost, nu trebuie sa te ingrijorezi. Exista solutii pentru a le prelungi viata. Iata ce ai de facut!

Atentie si rabdare

In primul rand, trebuie sa stabilesti care plante au fost afectate de inghet. Iti vei da seama destul de usor, pentru ca cele care au degerat in urma temperaturilor scazute sunt ofilite, se innegresc si se deformeaza. Vei vedea ca au frunzele aproape transparente, iar tulpina devine maronie.

Cu toate acestea, daca planta are o tulpina lemnoasa, este posibil ca apa inghetata sa nu o fi distrus-o complet si, de asemenea, sa nu ii fi afectat radacina, astfel ca planta ar putea fi recuperata.

Iar rabdarea este cheia atunci cand vine vorba despre gestionarea problemelor care apar la plantele afectate de ger. Nu te apuca sa indepartezi rapid partile maro doar ca sa dai de portiunea vie a plantei. Tunderea plantei ii stimuleaza cresterea, iar urmatorul ger nu va face decat sa o distruga complet. In plus, ea va consuma si multa energie pentru a se dezvolta, fapt care o va face si mai vulnerabila.

Las-o pentru moment asa si acoper-o cu o tesatura din lana sau cu o folie din plastic atunci cand sunt prognozate temperaturi scazute peste noapte. Dimineata, in schimb, las-o la lumina naturala. La radacina ii poti aseza un strat gros de paie.

Daca e vorba de o planta in ghiveci, atunci adaposteste-o de la bun inceput intr-un loc ferit de temperaturi foarte scazute. Dar, atentie. Cel mai bine este sa o duci pe o veranda sau pe un hol mai putin incalzit. In niciun caz nu o pune langa o sursa directa de caldura, pentru ca tranzitia va fi dura si risti sa o pierzi definitiv.

Apoi, asteapta! Pana cand? Pana atunci cand pericolul unui nou inghet a trecut.

Tunderea plantei

Abia atunci taie toate partile afectate. Nu te feri sa elimini chiar si jumatate din planta daca nu mai are pic de seva. Atunci cand va fi incalzita de razele soarelui, va incepe sa se dezvolte rapid si te vei bucura ca nu ai distrus-o crezand ca a murit pentru totdeauna.

La plantele lemnoase trebuie sa tai scoarta crapata si sa o lasi sa se regenereze.

Sursa foto: patshunts2002.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului