Plante de apartament

#plante de interior #pamant #sol

Cum prepari amestecul de pamant pentru plantele de interior

Cresterea si dezvoltarea plantelor de interior depinde in primul rand de calitatea pamantului din ghivece. In general, este bine sa stii ca plantele de interior cultivate in ghivece sau jardiniere se dezvolta armonios intr-un amestec format din pamant de telina, pamant de frunze, mranita , nisip si carbune de lemn pisat. Iata cateva lucruri despre fiecare dintre aceste componente:


1 Pamant de telina


Pamantul de telina se obtine din recoltarea stratului superficial de iarba din timpul verii. Stratul de iarba recoltat se aseaza in gramezi si se lasa la putrezit.

Pamantul de telina este un sol structurat si bogat in microorganisme si substante nutritive si are pH neutru.


2 Pamant de frunze


Asa cum ii spune si numele, pamantul de frunze se obtinere din descompunerea frunzelor. Pentru a obtine acest tip de pamant se folosesc gramezi de frunze de tei, fag, altar, paltin, carpen care se lasa la uscat timp de circa doi ani. Din cand in cand frunzele trebuie udate si intoarse de pe-o parte pe alta.

Este bine sa stii ca pamantul obtinut din putrezirea frunzelor nu este recomandat pentru plantele de interior. De asemenea este bine sa eviti si pamantul provenit din funze de salcam, salcie, anin.
 

3 Mranita


Mranita se obtine prin descompunerea gunoiului de grajd timp de circa 3 ani. Acest tip de pamant este foarte bogat in substante organice si minerale si in microorganisme.

Este bine sa stii ca mranita nu se foloseste in stare pura pentru ca poate provoca arderea radacinilor ci este utilizata tot timpul in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze.
 

4 Nisip


Nisipul are un rol important in prepararea amestecului de pamant pentru plantele de apartament pentru ca el asigura afanarea solului si drenajul apei.

Este bine sa folosesti nisip de rau, mai grosier, spalat in prealabil. Nisipul mai este utilizat si ca substrat de inradacinare a butasilor.
 

5 Carbune pisat


Carbunele de lemn – mangalul pisat are rol dezinfectant . Totodata, acesta absoarbe surplusul de apa din ghiveci.

Mangalul se foloseste de regula in cantitati foarte mici de circa 1%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare