Plante de apartament

#yucca #plante de apartament #ingrijire yucca

Cum ingrijesti Yucca

Yucca este o planta decorativa de interior, care nu are mari pretentii in ceea ce priveste modul de ingrijire, insa trebuie sa tii cont de anumite aspecte atunci cand te hotarasti sa-ti cumperi aceasta planta. Descopera ce conditii prefera Yucca pentru a se dezvolta armonios.

 

Caracateristici Yucca


Yucca este o planta din familia Agavacee/Gigliacee, care poate atinge o inaltime de 1,8 metri in apartament. Yucca are o tulpina groasa, lemnoasa, iar frunzele sunt asemenatoare cu cele de palmier. Este indicat sa manevrezi frunzele cu atentie, deoarece te poti taia in marginea lor. Florile de Yucca sunt albe sau galbene la soiurile care cresc afara. In conditii de apartament, Yucca nu face flori.
 

Cum ingrijesti Yucca


Yucca are nevoie de multa lumina, insa nu trebuie amplasata direct in razele soarelui. Daca nu au lumina suficienta, frunzele de Yucca se ingalbenesc. Vara, poti scoate ghiveciul afara, pe balcon sau in curte, iar daca temperaturile sunt prea pari, poti uda frunzele cu putina apa. Este recomandat sa nu uzi frunzele daca planta este amplasata in soare, deoarece poti provoca arsuri.

Yucca nu are o temperatura anume la care se dezvolta mai bine. Suporta canicula insa nu la fel de bine se manifesta la temperaturile scazute. Iarna, nu este indicat sa fie lasata intr-o temperatura mai mica de 7 grade Celsius.

Yucca nu este o planta amatoare de apa. Intre aprilie si octombrie este indicat sa o uzi cu moderatie, fara a permite apei sa se scurga in tavita ghiveciului. La fiecare 4 saptamani, este recomandat sa aplici substante fertilizante pentru plante decorative prin frunze. Din noiembrie pana anul viitor in martie, nu mai este necesar sa feritilizezi Yucca.
 

Cum transplantezi Yucca


Yucca se dezvolta cel mai bine intr-un sol fertil. In fiecare primavara, este indicat sa schimbi ghiveciul plantei, pana ce tulpina ajunge la un diametru de aproximativ 40 de centimetri. Solul ideal pentru Yucca ar trebui sa contina pamant de gradina si nisip. Acesta din urma este util pentru a absorbi excesul de apa si a mentine radacinile plantei uscate.
 

Inmultire Yucca


Perioada ideala de insamantare a plantei Yucca este februarie-martie, la 0.5 centimetri adancime in pamantul usor umezit. Pana la incoltirea semintelor, este indicat sa tii rasadurile intr-un loc umbros. Dupa aproximativ 3 luni de la insamantare, planta va avea o inaltime de 8 centimetri. Acum este momentul sa o replantezi intr-un ghiveci care are la baza cioburi de teracota, pentru a favoriza drenajul.

Daca alegi sa inmultesti Yucca prin butasi, este bine sa stii ca acestia se vor planta intr-un ghiveci cu nisip si turba, peste care aplici o folie de plastic, gaurita din loc in loc.

Daca alegi sa inmultesti Yucca prin tulpina, aceasta se taie in segmente de lungimi diferite, care se replanteaza in alte ghivece, cu un sol format din turba si nisip. Temperatura ideala pentru dezvoltarea plantelor este de 21 de grade Celsius.
 

Daunatori Yucca


La fel ca toate celelalte plante si Yucca poate fi atacata de daunatori. Este vorba, in special, de paduchele testos si paianjenul rosu.

Sursa foto : coventgardenplants.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului