Plante de apartament

#plante de apartament #iarna #ingrijirea plantelor

Cum ingrijesti plantele pe timp de iarna

Unele plante de apartament au nevoie de o perioada de odihna pentru a se mentine intr-o stare buna si pentru a dezvolta flori in primavara. In functie de exigentele speciei, plantele de apartament trebuie tinute in conditii diferite pe timp de iarna. Iata cum sa-ti ingrijesti ghivecele cu flori in perioada rece:


1 Plantele tropicale


Plantele tropicale sunt iubitoare de lumina si caldura iar pe timp de iarna au nevoie de conditii speciale. Astfel, plantele ca: Aechmea, Anthurium, Aphelandra, Aregelia, Asplenium, Cryptanthus Columnea , Dieffenbachia, Dracaena, Ficus, Fittonia, Guzmania , Monstera, Philodendron, Platycerium, Ruellia, Vriesea, Scindapsus trebuie tinute in locuri cat mai calduroase pe timp de iarna, unde temperatura sa nu fie mai mica de 18°C, insa mai scazuta decat de obicei.

Atentie insa, aceste plante nu trebuie asezate langa calorifer sau alta sursa de caldura pentru ca se vor ingalbeni si se vor usca. De asemenea, variatiile de temperatura intre zi si noapte nu trebuie sa depaseasca 3-4°C.

In perioada de iarna plantele de apartament cu origine tropicala vor intra intr-o perioada de repaus si nu vor mai dezvolta lastari noi. Ele trebuie udate mai rar si asezate in locuri cat mai luminoase cu putinta, intrucat iarna lumina din incaperi este diminuata.


2 Plantele subtropicale


Plantele originare din regiunile subtropicale- Araucaria, Aucuba , Azalea, Briophyllum, Camellia, Campanula, Datura, Dafinul, Eucaliptul, Helxine, Iedera, Leandrul, Mirtul, Muscata, Ophiopogon, Pittosporum, Plectranthus, Plumbago etc.- au nevoie de un repaus mai sever decat cele tropicale. Acest repaus este foarte important pentru refacerea plantei si formarea florilor in sezonul urmator.

Pe timp de iarna aceste specii se tin in camere racoroase, cu temperaturi curpinse intre 5-10°C si se uda foarte rar. Plantele de apartament subtropicale suporta si temperaturi negative insa pentru perioade scurte de timp.

In ceea ce priveste lumina, aceasta trebuie sa fie cat mai abundenta.


3 Cactusii si plantele suculente


Cactusii si plantele suculente, originare din zone aride - Agava, Aloe, Sanseviera – trebuie tinute in locuri racoroase pe timp de iarna. Aceste plante rezista bine si la temperaturi de 2-5°C.

In ceea ce priveste hranirea acestor plante este bine sa stii ca pe toata perioada iernii cactusii si plantele suculente se uda cu putina apa de circa 4-5 ori, la intervale de 2-3 saptamani.

Repausul din timpul iernii este foarte important pentru aceste specii pentru ca le regenereaza si le ajuta sa se dezvolte si sa infloreasca abundent in primavara.


4 Plante cu tuberculi si rizomi


Plante cu tuberculi si rizomi au nevoie de conditii mai speciale de iernare, spre deosebire de celelalte tipuri de plante. Speciile ca Achimenes, Begonia tuberose, Bletia, Caladium , Hippeastrum dar si restul plantelor care au formatiuni tuberoase de tipul bulbilor, tuberculilor si rizomilor intra intr-o perioada de repaus mai severa.

In anotimpul rece udarea acestor plante se reduce treptat, pana cand acestea se vor usca. Organele tuberoase ramase in ghivece se adapostesc la intuneric si temperaturi scazute, cuprinse intre 10-14°C.

Tuberculii sau rizomii pot fi pastrati in ghivece sau se scot si se aseaza in cutii din carton intr-un substrat de turba sau nisip, usor umed, pentru a se impiedica deshidratarea lor.

Dupa sfarsitul anotimpului rece aceste organe subterane se curata, se divizeaza la nevoie si se planteaza intr-un pamant proaspat, dupa care se uda si se muta la lumina si temperaturi mai mari.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului