Plante de apartament

#plante interior #inghet #tratament plante

Cum aperi plantele de inghet

Revenirea inghetului primavara dupa incalzirea vremii poate avea un efect devastator asupra plantelor din gradina ta. Afla cum aperi plantele de .



Plantele native din regiunile arctice pot evacua apa din celule pentru a preveni distrugerea acestora la temperaturi scazute. In zonele temperate, plantele au mai putine modalitati de a se apara de efectele inghetului. Afla cum sa le ajuti daca sunt afectate primavara de inghet .


Cum afecteaza inghetul plantele primavara

Celulele plantelor pot fi afectate de inghet, insa daunele cele mai mari sunt provocate de inghetarea si dezghetarea repetata. Incalzirea brusca a vremii dupa un inghet produce o dezghetare prea rapida, ce afecteaza grav cele mai multe plante.

Cand temperatura solului si cea a aerului scad sub pragul de 0 C, vantul puternic poate produce daune si mai mari, uscand plantele rapid. Plantele tinere sau cele proaspat transplantate sunt mai expuse efectelor inghetului decat cele mature.

Daca gradina ta se afla in panta, tine cont de faptul ca aerul rece se aduna in cea mai joasa pozitie. Plantele de la baza gradinii vor suferi cel mai mult, mai ales daca exista o (gard) care opreste avansul aerului rece.


Simptome

In timp ce unele plante reactioneaza imediat la inghet, altele pot prezenta simptome abia dupa cateva luni.

"Arderea" frunzelor si petele maronii intre ramificatiile petiolului sunt efectele cele mai comune. Zonele cele mai afectate sunt adesea cele superioare ale plantei, unde frunzisul este mai proaspat.

Frunzisul plantelor afectate de inghet se poate colora complet in maro sau negru in unele cazuri. In alte cazuri, culoarea verde a frunzelor devine mai intensa, inainte sa se innegreasca in timp.

Daca inghetul afecteaza pomii fructiferi din gradina dupa ce au inmugurit sau au inflorit, formarea fructelor va fi afectata puternic in anul respectiv.


Prevenire

Pentru a preveni moartea plantelor in urma inghetului, alege cea mai buna pozitie pentru cele tinere. Acestea au nevoie de un loc cald si insorit, de exemplu plantarea langa un zid orientat catre Sud.

Daca nu poti muta plantele la temperaturi mai calde cand loveste inghetul, asigura-le protectia in gradina cu o folie de plastic speciala. Daca acest lucru este posibil, protejeaza plantele cele mai sensibile dupa prima noapte de inghet. Lumina calda a soarelui dimineata le poate dezgheta rapid, agravand simptomele.

Evita ingrasamintele bogate in azot la inceputul sezonului. Acestea incurajeaza aparitia mugurilor moi, care sunt cel mai afectati de inghet.


Tratamentul dupa inghet

Odata ce vremea s-a incalzit si sunt sanse foarte mici ca inghetul sa mai revina, taie partile afectate ale plantei. Aplica apoi un ingrasamant care sa incurajeze refacerea frunzisului.

Inghetul poate afecta radacinile plantelor tinere. Taseaza bine pamantul in jurul radacinilor, pentru a te asigura ca acestea au un contact bun cu solul.

Unele plante care par distruse complet de inghet pot supravietui. Daca nu te grabesti sa le inlocuiesti in gradina, lasa-le pana la jumatatea verii si in unele cazuri poti observa muguri noi la baza plantei. Daca nu si-au revenit pana atunci, plantele au fost ucise de inghet.


Sursa foto : Tinyfarmblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului