Sursele de incalzire alternative folosite pe timp de iarna pot fi daunatoare pentru plantele de interior intrucat usuca excesiv aerul din jurul lor. Aerul este foarte greu suportat de plante si impiedica desfasurarea in conditii normale a proceselor de respiratie si fotosinteza. Temperaturile crescute si implicit aerul uscat din casa pot determina ingalbenirea si caderea prematura a frunzelor.
Este bine sa stii ca umiditatea aerului depinde foarte mult de caldura emisa de sursele de incalzire alternative.
Majoritatea plantelor de interior sunt de origine tropicala si subtropicala astfel ca au nevoie de o umiditate a aerului de circa 60%.
Cu cat o camera este mai incalzita si aerisita mai rar, cu atat gradul de umiditate scade. In camerele incalzite, umiditatea relativa ajunge chiar si la 30%.
Multe persoane sunt de parere ca pentru a ajuta o planta sa accepte aerul uscat aceasta trebuie udata mai des insa acest lucru este gresit.
Excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor, mai ales in conditiile in care planta intra in perioada de repaos specifica anotimpului rece.
Ca sa eviti ca plantele tale de interior sa aiba de suferit din cauza aerului uscat poti opta pentru una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
1 Aseaza ghivecele cat mai departe de calorifer sau alte surse alternative de incalzire;
2 Pulverizeaza cat mai des apa pe frunze insa ai grija sa nu umezesti si pamantul;
3 Aseaza ghivecele pe un strat de bile de argila permanent umede, pe farfurii umplute cu fibroasa sau pietris umed;
4 Plaseaza printre plante recipiente cu apa pentru ca, prin procesul de evaporare a apei aerul va deveni mai umed;
5 Pulverizeaza apa prin camera pentru a creste umiditatea aerului;
6 Foloseste un umidificator de aer.