Plante de apartament

#flori #plante #crinul pacii

Crinul pacii

Crinul pacii sau Spathiphyllum wallisii este o planta exotica care aprtine familiei Araceae. Crinul pacii este o planta ornamentala de interior, care in ultimii ani a devenit tot mai populara.

Crinul pacii este una dintre cele 36 de specii de plante tropicale vesnic verzi. Aceasta a fost descoperita la sfarsitul secolului al XIX-lea, in America Centrala. Cultivatorii de plante au fost fermecati de frumusetea acesteia si au inceput sa o creasca si sa o inmulteasca. Planta a devenit la scurt timp populara in America, extinzandu-se apoi si pe restul continentelor.

 

 

Descriere

 

Crinul pacii este o planta care are frunzele mari si ovale. Acestea sunt largi la baza, ascutite la varf si au marginile usor ondulate.

Floarea, asemanatoare unei cale, este mica si delicata. Floarea este alba in totalitate sau alba cu nervuri de culoare verde si la baza prezinta un spadice, asemanator unui spic crem ivoar cand este tanar, schimbandu-se in verde in timp. Crinul pacii infloreste primavara si toamna, iar florile dureaza aproximativ 2 luni.

 

Cultivare

 

Pentru o buna dezvoltare planta trebuie cultivata intr-un ghiveci de 15-25 cm inaltime.

Crinul pacii are nevoie de un sol bine drenat dar care in acelasi timp sa mentina umezeala. Substratul plantei trebuie sa fie compus dintr-un amestec de turba, nisip, pamant de frunze si scoarta.

 

Temperatura si lumina

 

Crinul pacii are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator, insa nu trebuie tinut in bataia directa a soarelui. Razele soarelui vor duce la arderea frunzelor. Asadar, plaseaza planta intr-o camera luminoasa, departe de razele directe ale soarelui.

Atat in perioada verii cat si in perioada iernii trebuie sa i se asigure temperaturi intre 20-29 oC in timpul zilei si 15-24 oC in timpul noptii.

Crinul pacii trebuie ferit de curent si de frig, deoarece acestea duc la incetinirea cresterii plantei. Totodata, temperaturile foarte mici (sub 10oC) pot duce la distrugerea intregii palnte.

 

Udare

 

Crinul pacii este o planta careia ii place umezeala. Pamantul plantei nu tebuie sa se usuce complet intre doua udari. Cu toate aceste este bine ca la suprafata pamantul sa fie aproape uscat cand se face urmatoarea udare. Perioada de udare difera in functie de anotimp intre 1 si 3 zile. Cea mai buna metoda de a sti la cat timp trebuie udata planta este verificarea solului cu degetul.

Crinul trebuie udat moderat, astfel incat sa nu ramana apa in farfurioara ghiveciului. Dupa drenarea solului, aceasta trebuie indepartata deoarece poate duce la putrezirea radacinilor. Apa cu care planta aeste udata trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea a camerei.

Deoarece este o planta care iubeste umezeala se recomanda ca frunzele acesteia sa fie pulverizate cu apa zilnic sau la interval de doua zile.

 

Inmultire

 

Crinul pacii este o palnta care se inmulteste prin divizare. Divizarea plantei se poate face odata cu transplantarea ei intr-un ghiveci mai incapator. Atat transplantarea cat si divizare sunt procese care se pot face primavara sau toamna.

Scoate planta din ghiveci si indeparteaza usor pamantul de pe radacinile acesteia, avand grija sa nu le rupi. Imparte apoi tulpinile plantei in doua bucati, avand grija sa nu rupi partile componente ale plantei.

In cazul in care in urma transplantarii sau a divizarii planta a suferit rupturi, zgarieturi etc, este indicat ca in zona respectiva sa se presare praf de carbune. Plantele care au avut de suferit foarte mult in urma transplantarii sau divizarii se pot ingalbeni, insa majoritatea isi vor reveni dupa o perioada de cateva luni.

 

Boli si daunatori

 

In general este o planta rezistenta la boli si nu are probleme cu daunatorii.

Majoritatea problemelor care apar la nivelul radacinii sau tulpinii sunt cauzate de udatul in exces.

Principalii daunatori ai plantei sunt paianjenul rosu si paduchii de frunze. In cazul in care planta a fost infestata cu daunatori, trebuie obligatoriu sa i se pulverizeze solutii speciale impotriva daunatorului respectiv. Acestea pot fi procurate de la florarii sau din farmaciile fitosanitare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului