Plante de apartament

#plante de apartament #plante de gradina #Cineraria #crestere Cineraria #ingrijire Cineraria

Cineraria, o floare fascinanta pentru tot anul

Cineraria este o floare atractiva in gradina, care contribuie la aspectul acesteia pe toata perioada anului. Principalul avantaj al plantei este frumusetea ei. In schimb, Cineraria este o planta pretentioasa, care are nevoie de rabdare pentru a-si arata intregul potential.

Cineraria face parte din genul de plante sub forma de tufe, care include plante erbacee si subarbusti, in jur de 50 de specii de plante cu flori, din familia Asteraceae originare din Africa.


Cum se creste si ingrijeste Cineraria

Cineraria este o planta anuala, obtinuta din seminte. La maturitate, planta atinge o inaltime si o latime de 30 cm.

Planta trebuie crescuta intr-un loc luminos, cu lumina filtrata, intr-un sol bogat in materie organica, umed, bine drenat. Odata ce semintele incoltesc, in jurul plantei se pune un strat de mulci. Acesta are rolul de a pastra umiditatea in sol si temperatura scazuta.

Din cauza semintelor pretentioase la conditiile de crestere, rasadurile se insamanteaza de obicei in sere. Insamantarea se face in mai, august si septembrie pentru a asigura succesiunea inflorescentelor.

Crescuta in exterior, Cineraria se dezvolta cel mai bine intr-un loc umbros, unde capata o culoare intensa. In gradina, Cineraria trebuie sa aiba suficient spatiu deoarece atunci cand este inghesuita, frunzele incep sa cada. Solul este bine sa fie amestecat cu turba si scoarta de copac.

Pentru ca planta sa fie stufoasa, primii muguri de flori trebuie rupti pe masura ce apar. Florile se dezvolta in ianuarie - aprilie, deasupra frunzisului, in varful tulpinii si sunt albastre, albe, roz, rosii, violete sau bicolore. Inflorescenta prezinta interes din punct de vedere al formei globulare si culorii intense, fiind lipsita de miros. Frunzele sunt verzi si au o lungime de 15 cm si o latime de 10 cm.

Planta nu suporta temperaturile ridicate, astfel incat vara este bine sa fie tinuta in rasadnite, intr-un mediu umed si racoros. Iarna, planta trebuie tinuta intr-un loc racoros, insa ferita de ger si de apa in exces.

Cineraria poate fi atacata de musculite albe si afide. In cazul in care planta sta mult timp in apa in urma unor ploi abundente, aceasta nu supravietuieste.


Avantajele plantei Cineraria

Cineraria este apreciata pentru florile sale cu un colorit viu. Planta se foloseste in designul gradinii in paturi de flori sau in ghivece. Cineraria este folosita si ca floare de taiat pentru aranjamente florale. Florile de Cineraria se potrivesc in gradinile rustice si cele cu design informal.

In cazul speciei Senecio maritima, aceasta este crescuta pentru frunzisul bogat, de culoare argintie. Senecio maritima este folosita in paturile de flori. In medicina naturista, Cineraria se foloseste in tratamentul cataractei.

Ca planta de apartament, este recomandat sa fie folosita Cineraria Cruenta Masson, care se adapteaza bine la ghiveci. In interior, planta se tine intr-un loc aerisit, cu o temperatura de maximum 18-20 grade Celsius, fara variatii bruste de temperatura.

Sursa foto: calyxflowers.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare