Plante de apartament

#plante de apartament #ingrijirea plantelor

Cinci lucruri pe care orice novice in ingrijirea plantelor de apartament trebuie sa le cunoasca

Anul 2020 a fost unul in care, vrand-nevrand, am petrecut acasa mai mult timp decat de obicei. Pandemia ne-a stricat multora planurile de vacanta, ne-a obligat sa renuntam la iesirile in oras cu prietenii, ne-a limitat chiar si iesirile in natura. In asemenea imprejurari, multi si-au descoperit sau redescoperit hobby-uri, iar cresterea si ingrijirea plantelor de apartament pare sa fi castigat foarte multi adepti in ultimele luni, dupa ce toata lumea a depasit etapa painii, a gogosilor si a clatitelor preparate acasa.

Daca te numeri printre cei care au descoperit in ultima perioada importanta unui colt verde in spatiu de locuit, probabil ca te intereseaza cam toate trucurile legate de ingrijirea plantelor. Daca doar te-ai gandit la asta, dar ai indoieli ca ai fi o persoana potrivita pentru a avea si ingriji plante, iti spunem ca oricine poate fi un astfel de om. Trebuie doar sa ai rabdarea si deschiderea necesare sa inveti despre plante si sa iti dai timp sa descoperi ce ti s-ar potrivi cel mai bine.

Iata cateva lucruri pe care orice crescator de plante aflat la inceput de drum este bine sa le cunoasca pentru a avea o "gradina" de apartament sanatoasa si frumoasa.

1. Cunoaste casa in care locuiesti. Descopera care camere au cea mai buna lumina, masoara temperatura si fa o medie; fa acelasi lucru cu nivelul de umiditate. Ai nevoie de aceasta documentare pentru a putea sti ce plante se vor adapta cel mai bine in spatiul tau de locuit.

2. Fa o lista cu plantele care iti plac si citeste despre ele, pentru a-ti da seama cum le va merge la tine acasa. Daca ar fi sa facem o recomandare pentru "debutanti", cel mai bine este sa incepi cu Limba soacrei, o planta de apartament care se ingrijeste usor, nu este foarte pretentioasa, si are proprietati de purificare a aerului.

3. Documenteaza-te cu privire la nevoile plantelor tale. Pune informatiile in balanta cu stilul tau de viata. Ai tendinta sa fii dezordonat si sa uiti? Inseamna ca ti se potrivesc plante rezistente si care nu au nevoie sa fie udate frecvent. Este valabil si pentru cei care calatoresc mult si des.

Esti o persoana ultra protectoare in general? Ai mare grija la tendinta de a uda plantele in exces. Nu chiar toate plantele trebuie udate zilnic, ba chiar le poti "ineca" daca le dai apa prea multa. Citeste cu atentie despre plantele pe care le doresti in casa si ingrijeste-le conform indicatiilor.

4. Nu uita de schimbarea ghivecelor si a pamantului. Acest detaliu tine tot de documentare. Majoritatea plantelor au nevoie ca pamantul din ghiveci sa fie schimbat cam la doi ani. Unele au nevoie sa le schimbi ghiveciul cu totul, mai ales cele care cresc foarte mult si care dezvolta radacini mari si puternice. Specialistii atrag atentia ca, atunci cand schimbi vasul, sa masori diametrul celui in care se afla planta si sa treci la un ghiveci cu un diametru cu cel mult 5 cm mai mare, pentru a preveni socul de transplant.

5. Pentru ca tot intram in sezonul rece, daca esti fericitul posesor al unei gradini de apartament este bine sa stii ca majoritatea plantelor au nevoie sa fie mutate la caldura. De asemenea, ele vor fi udate mai putin in aceasta perioada pentru ca oricum cele mai multe dintre ele intra intr-o perioada de "hibernare", din cauza scaderii temperaturilor si a scaderii intensitatii luminii soarelui. Cum stii cand trebuie sa uzi o planta iarna? Verifica pamantul din ghiveci si daca este inca umed, mai poti astepta.

Ingrijirea plantelor este un domeniu in care vei invata mereu ceva nou. Nu te judeca prea aspru daca plantele tale nu par sa se simta tocmai bine. Mai citeste despre ele si incearca sa afli ce ar putea fi de corectat in felul in care le ingrijesti. Vezi la altii plante ca ale tale care cresc si arata mult mai bine? Nu ezita sa le ceri sfaturi utile si te vei dezvolta odata cu plantele tale dragi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului