Plante de apartament

# cum sa cresti microplante #alegerea microplantelor #microplante

Ce sunt microplantele si cum le poti creste chiar tu in ghiveci

Microplantele, cunoscute si sub denumirea de microgreens sunt legume si ierburi cultivate din seminte si recoltate la etapa de rasaduri, atunci cand au doar frunzele de seminte si inainte de a se dezvolta adevaratele lor frunze.

Aceste microplante au o aroma puternica si sunt bogate in antioxidanti si vitamine. Iata asadar ce sunt microplantele si cum le poti creste chiar tu in ghiveci.

Alegerea microplantelor

Microplantele devin o tendinta tot mai populara datorita gustului lor intens, a continutului ridicat de vitamine si a usurintei si vitezei cu care se dezvolta. Acestea sunt crescute in sol si, de regula, sunt consumate in stare proaspata. De la microgreens se consuma doar frunzele de seminte si tulpina.

Pentru a le planta acasa, microplantele pot fi gasite fie in magazinele fizice, fie in cele online specializate. Printre microplantele pe care le poti creste cu usurinta in ghiveci se numara:

  • Busuiocul;
  • Sfecla;
  • Patrunjelul;
  • Varza;
  • Ridichea;
  • Floarea soarelui;
  • Coriandru.

Plantarea microplantelor in ghiveci

Exista o serie de metode pe care le poti folosi pentru a creste microgreens, dar cea mai usoara si populara metoda este aceea de a le creste in soluri organice. Pentru aceasta ai nevoie de:

  • O tava sau un ghiveci cu gauri pentru drenaj;
  • O tava fara gauri pentru drenaj;
  • Sol organic;
  • Seminte;
  • Sticla de pulverizare a apei.

Pentru a planta microplantele in interior, trebuie sa incepi prin spalarea si clatirea bine a tavii sau ghiveciului. Pune apoi solul organic in ghiveci, asezandu-l cu atentie si sfaramand bucatile mari. Presara semintele pe partea de sus a solului si acopera-le apoi cu pamant astfel incat acestea sa cada usor. Pentru a sti cate seminte este bine sa folosesti, verifica informatiile de pe ambalajul acestora si tine cont de dimensiunea ghiveciului in care le plantezi.

Utilizeaza sticla de pulverizare pentru a umezi bine solul si apoi acopera ghiveciul cu o folie de bucatarie din plastic. Nu uita sa asezi sub ghiveci o tava fara gauri astfel incat sa nu curga apa pe care o vei pune pentru plante.

Asaza ghiveciul in dreptul unei ferestre care sa ii ofere cantitatea necesara de lumina si caldura de la soare.

Sfaturi de ingrijire a microplantelor

De regula, germenii incep sa se dezvolte in ziua a treia, atunci cand trebuie sa scoti si folia de plastic de deasupra ghiveciului. Poti totusi sa continui sa aburesti solul de cateva ori pe zi sau dupa cum consideri ca este necesar astfel incat sa mentii solul umed.

De asemenea, multi gradinari prefera sa ofere apa microplantelor de dedesubt. Acestia pun apa intr-o oala mai mare in care introduc si scufunda usor ghiveciul cu rasaduri.

Atunci cand rasadurile au o inaltime de 2 – 3 centimetri, examineaza planta pentru a observa daca incepe sa creasca o frunza adevarata sub frunzele de seminte. Cele din urma au in general o forma simpla si taiata. In momentul in care mugurul apare, microplantele sunt gata sa iasa.

Sursa foto: plantui.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului