Plante de apartament

#altoire prin aproximatie # altoire falsa prin aproximatie # altoire falsa #altoire

Ce este altoirea falsa prin aproximatie si cum se executa

Altoirea falsa prin aproximatie este altorirea ideala pentru incepatori si pentru primele experimente. Se utilizeaza si in cazul plantelor care au perobleme cu alte metode, atat pentru speciile de plante ornamentale cat si pentru pomii fructiferi. Metoda consta in desprinderea unui strat usor de scoarta de pe cate o ramura la ambii indivizi si apoi unirea celor doua parti, facand-le sa se potriveasca si legandu-le impreuna. In mod obligatoriu, diametrele celor doua ramuri trebuie sa fie foarte apropiate.

Exista mai multe metode de alipire.

Cand dimensiunile portaltoilui sunt reduse, ca in cazul celor obtinuti din seminte in ghiveci, se poate cupla plantuta tanara obtinuta din samanta (portaltoiul) cu o ramura de diamettrul identic dintr-un altoi si se poate trece la unirea celor doi indivizi prin practicarea unor taieruri care maresc suprafata de contact. Se efectueaza doua taieturi pe ambele plante, formandu-se astfel doua fasii. Astfel se pastreaza cele doua parti mai bine sudate intre ele. Dupa prinderea altoririi se taie deasupra portiunii altroite coroana portaltoiului si baza altoiului dedesubtul portiunii altoite. In scurt timp planta va prelua o pozitie erecta.

Altoirea de revigorare

Cand plantele adulte prezinta semne de slabiciune in dezvoltare sau manifesta simptome de suferinta in faza vegetativa, datorate daunelor cauzate de uneltele de lucru sau de animale, se poate recurge la altoirea de revigorare. Este suficienta plantare in apropierea trunchiului plantei afectate a cel putin doua exemplare salbatice sau chiar a doi stoloni desprinsi de pe plante inrudite. Cand acestia vor avea o radacina bine dezvoltata se poate trece la operatiunea care are scopul de a reintineri partea aeriana prin furnizarea de radacini noi, care maresc capacitatea de absorbtie a nutrientilor. Se taie complet partea aeriana a portaltoaielor sarbatice printr-o taietura oblica cu lungimea de 5-6 centimetri. Se executa apoi o incizie longitudinala pe trunchiul plantei pe care dorim sa o revigoram si se introduce in partea taiata. Se leaga bine si se acopera cu mastic.

Perioada ideala

Aceasta altoire poate fi executata in orice anotimp deoarece plantele, pana la “sudoare” si pana la taierea urmatoare, raman permanent indivizi independenti; in orice caz e de preferat ca lucrarea sa fie facuta in timpul perioadei de vegetatie, pentru ca prinderea este mai rapida. La unele specii, cum sunt coniferele, perioada de prindere poate sa dureze pana la cateva luni.

Mai multe informatii despre inmultirea plantelor, precum si tehnici de inmultire si de altoire, atat pentru plante de apartament cat si pentru plantele din gradina, puteti gasi in cartea Inmultirea plantelor – Enrica Boffelli si Guido Sirtori, aparuta la Editura Casa.

Surse foto: pixabay.com, edituracasa.ro

Sursa articol: Inmultirea plantelor – Enrica Boffelli  si Guido Sirtori

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului