Plante de apartament

#ghivece flori #ghivece plante #ghiveci #plante de apartament #ghivece #alegere ghiveci

Care sunt cele mai potrivite ghivece pentru plantele de apartament

Plantele de apartament sunt dependente de tine pentru toate nevoile lor de apa, lumina, temperatura si ingrasaminte. Insa si tipul sau dimensiunea ghiveciului sunt detalii importante, de care este bine sa tii cont. Pe piata se gasesc diferite tipuri de ghivece, insa unele sunt mai bune decat altele. Invata sa alegi ghivece care ofera un bun drenaj si care protejeaza plantele de umezeala si uscaciune, dar care sunt si atragatoare!


Ghivece din lut

Avantaje: Aceste ghivece sunt realizate din lut ars si ofera plantelor un mediu de dezvoltare asemanator cu cel din natura. Atunci cand sunt folosite pentru plantele de apartament, ghivecele din lut permit solului sa respire si ajuta la drenarea eficienta a apei. In acest fel, plantele nu vor balti in apa, ceea ce le salveaza de putrezirea radacinilor.

Este bine ca ghivecele din lut sa dispuna de gauri de dranare a apei si de tavite speciale pentru a colecta apa scursa. Un alt avantaj al ghivecelor din lut este greutatea lor, care ofera multa stabilitate.

Dezavantaje: Ghivecele din lut sunt potrivite pentru plantele suculente, precum cactusii, care nu au nevoie de prea multa apa. De obicei retin umiditatea, astfel ca este bine sa ai mare grija cand uzi plantele.

Pe piata exista si ghivece din ceramica glazurata, care nu este recomandat sa fie folosite pentru plantare, deoarece nu dispun de gauri de drenare, iar planta se va sufoca cu apa. Aceste ghivece sunt pur decorative, in ele putand fi depozitate vasele din lut sau plastic.


Ghivece din plastic

Avantaje: Ghivecele din plastic sunt ieftine, rezistente la cazaturi si usoare. Sunt preferate de majoritatea pasionatilor de gradinarit, deoarece nu necesita o grija speciala. In plus, deoarece nu sunt poroase precum ghivecele din lut, solul va retine mai usor apa si umezeala, astfel ca plantele pot fi udate mai rar.

Dezavantaje: Deoarece aerul nu circula foarte bine, plantele din ghivecele de plastic au nevoie de pamant special, care sa permita drenarea apei. In plus, majoritatea ghivecelor din plastic nu dispun de suficiente gauri de drenaj, astfel ca planta se poate sufoca.


Ghivece din metal

Avantaje: Ghivecele din metal au un aspect atragator, sunt rezistente si durabile, nu costa mult si pot fi folosite pentru diferite plante. Sunt ideale si pentru ierburile medicinale, care pot fi asezate in bucatarie.

Dezavantaje: Chiar daca sunt atragatoare, ghivecele din metal nu retin apa, sunt predispuse la scurgeri si au nevoie de mai multe gauri de drenaj.



Sursa foto: furnish.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului