Plante de apartament

#plante de apartament #ingrijire plante #lumina #plante #lumina potrivita

Care este lumina potrivita pentru plantele de apartament

Iti plac florile de apartament insa niciodata nu ai inteles cum poti deosebi plantele iubitoare de lumina de cele iubitoare de umbra? De cata luminozitate au nevoie plantele si unde sa le pozitionezi pentru a se dezvolta armonios? Descopera mai jos ce trebuie sa stii despre lumina si plantele de apartament!


Cum sa gasesti locul potrivit pentru plantele de apartament

Lumina puternica: plantele care iubesc soarele trebuie pozitionate la geamurile indreptate spre sud, unde sunt invaluite in lumina pe parcursul intregii zile. De asemenea, aceste plante pot fi amplasate si pe veranda.

Lumina stralucitoare: plantele trebuie amplasate la geamurile estice sau vestice. Plantele care necesita astfel de lumina pot fi asezate si in apropierea geamurilor de pe peretele de sud, sud-est sau in locurile in care soarele straluceste in camera timp de cateva ore.

Lumina slaba: plantele trebuie pozitionate in locurile in care soarele straluceste dimineata doar pentru cateva ore. Soarele de dimineata este mai "rece" decat cel de dupa-amiaza, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei supraincalzi planta.

Umbra: plantele care iubesc umbra vor fi pozitionate pe geamurile nordice, pe holuri, scari sau in colturile camerelor. Poti fi asezate si la ferestrele care sunt umbrite de copaci.


Care este temperatura ideala a camerei in care stau plantele

Plantele au nevoie de lumina si in functie de temperatura camerei. Astfel, cu cat in apartament este mai cald, cu atat plantele au nevoie de mai multa lumina. Lumina se masoara in lux (lx), iar indicele difera de la exterior la interior.

In casa, lumina soarelui nu cade direct pe plante, o parte din ea fiind retinuta de sticla geamului. In plus, lumina din interior se pierde si daca locuinta este inconjurata de copaci sau daca geamurile sunt acoperite cu perdele si draperii.

Astfel, in jurul geamurilor lumina atinge 3000 - 5000 lx, iar spre mijlocul camerei 500 lx. De obicei, plantele au nevoie de 500 - 3000 lx, pe care in timpul iernii nu ii primesc. In astfel de cazuri, perdelele si draperiile trebuie trase si plantele asezate cat mai aproape de geam.


Cum stii ca plantele au nevoie de mai multa lumina

Plantele care au nevoie de mai multa lumina vor creste mai greu, iar frunzele nou aparute vor fi vizibil mai mici decat cele mai vechi. In plus, distanta dintre frunzele noi se mareste, tulpina devine mai subtire, frunzele vechi se ingalbenesc si cad, bobocii nu se dezvolta si frunzele multicolore devin verzi.

In aceste situatii, este indicat sa muti planta intr-un loc mai insorit. In plus, pentru ca lumina soarelui sa patrunda mai bine in casa, este bine sa mentii geamurile in permanenta curate.


Cum stii ca plantele au nevoie de mai putina lumina

Atunci cand planta sufera de surplus de lumina, frunzele vor prezenta arsuri si se vor face sul de-a lungul nervurii centrale. La alte plante, frunzele se pot ingalbeni, la inceput la capete, apoi in intregime si chiar daca solul este umed, frunzele se vor lasa.

Cea mai buna solutie in aceste cazuri este sa muti planta in locuri mai umbroase sau sa tragi jaluzele daca nu mai ai unde sa o transferi.

Sursa foto: aliveplants.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului