Plante de apartament

#ghiveci #plante #flori

Cand trebuie sa schimbi ghiveciul plantelor

Schimbarea ghiveciului nu este un lucru absolut obligatoriu in conditii normale, insa exista totusi cateva situatii in care sanatatea plantelor tale depinde de un recipient nou. Iata situatiile in care ar fi bine sa achizitionezi un ghiveci nou si sa transplantezi planta.

 


Schimba ghiveciul cand planta are ciuperci


Ciupercile care cresc din pamantul ghivecelor cu flori nu sunt daunatoare pentru plante, insa ele pot fi otravitoare daca sunt inghitite de copii sau animale. Inainte de acest pas, ar fi bine sa incerci varianta de stropire a pamantulu cu un produs antifungic. In cazul in care aceasta varianta nu da roade, este cazul sa schimbi ghiveciul.


Schimba ghiveciul cand planta are boli si daunatori


Daca ai incercat toate variantele posibile, incepand de la produse impotriva bolilor si daunatorilor pana la remedii naturale , iar planta pare sa fie tot mai afectatat de aceasta problema, este indicat sa schimbi cat mai repede pamantul si ghiveciul in care planta se afla. Nu uita sa ii speli bine radacinile si sa dezinfectezi inainte ghiveciul nou achizitionat. De asemenea, este bine sa dezinfectezi si uneltele de gradinarit si eventual sa schimbi manusile pentru a evita reinfectarea pamantului.


Schimba ghiveciul cand planta este prea mare


Daca radacinile plantei au indeput sa se vada la suprafata sau au iesit pe gaurile de scurgere , este bine sa schimbi imediat ghiveciul cu unul mai mare. Daca planta are o dezvoltare rapida, ia in calcul un ghiveci de doua sau chiar trei ori mai mare decat anteriorul.


De asemenea, daca floarea care se afla in ghiveci s-a oprit brusc a stagnat din crestere, inseamna ca nu mai are suficient loc pentru a se dezvolta si ca ar nevoie de un ghiveci mai mare.


Schimba ghiveciul cand ai cumparat o planta din comert


Plantele din comert vin de obicei in ghivece foarte mici si intr-un pamant mult prea drenat. Afla care este tipul de pamant pe care il prefera, dar si ce fel de ghiveci o ajuta sa se dezvolte cel mai bine (plastic, metal lut etc) si ofera-i conditiile de care are nevoie.


Totusi, inainte de a-i schimba pamantul si ghiveciul, lasa planta sa se obisnuiasca cu apartamentul tau. Cel putin doua saptamani tine-o intr-un singur loc si aminteste-ti ca schimbarile bruste locatie, aer, temperaturia, umiditate si lumina ii provoaca plantei un mic soc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului