Plante de apartament

#cum se planteaza graul #cand se pune grau la incoltit #sfantul andrei #grau

Cand si cum se planteaza graul de Sfantul Andrei

Una dintre cele mai importante traditii de Sfantul Andrei, pe care romanii inca o respecta, spune ca pe 30 noiembrie se pune grau la incoltit.

 

Potrivit traditiei, fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul vas in care sa puna grau la incoltit. De asemenea, fiecare dintre acestia trebuie sa aiba grija de propriul grau, sa-l ude si sa-l ingrijeasca pana la Anul Nou.

In ziua de Anul Nou, toti membrii familiei pun la un loc vasele cu grau si le compara intre ele. In functie de cum a crescut graul, poate fi prevestit viitorul persoanei resepective. Cu cat graul este mai inalt si mai verde, cu atat persoana care l-a plantat va fi mai sanatoasa si mai norocoasa.

Cand se pune graul la incoltit

Potrivit traditiei, graul se pune la incoltit in dimineata de Sfantul Andrei. Cu toate acestea, poti pune graul la incoltit la orice ora in ziua de Sfantul Andrei. Atentie! Nu trebuie sa-l pui mai devreme de ziua de 30 decembrie sau mai tarziu.

Cum se pune graul de Sfantul Andrei la incoltit

Exista mai multe moduri in care poti pune graul la incoltit. Il poti pune intr-un vas cu apa, intr-un vas cu vata imbibata in apa sau intr-un ghiveci cu pamant.

Indiferent cum alegi sa pui graul la incoltit, primul pas este sa speli graul sub un jet de apa rece. Lasa-l apoi intr-un vas cu apa calduta timp de o ora. In acest fel vei grabi procesul de germinare.

Cat timp graul sta la in apa, pregateste ghivecele, vasele sau bolurile in care urmeaza sa plantezi graul. Toate trebuie sa fie curate si dezinfectate, pentru a te asigura ca distrugi eventuale bacterii, microbi sau fungi care pot afecta graul, mai ales daca este vorba despre un ghiveci care a mai fost folosi pentru alte plante. 

Cum se pune graul de Sfantul Andrei la incoltit intr-un vas cu vata imbibata in apa

Aceasta este cea mai simpla si cea mai populara metoda de a pune graul la incoltit. Asaza la baza vasului un strat gros de vata. Nu uita sa o uzi inainte de a pune graul. Vata, uda, trebuie sa aiba aproximativ doua degete grosime. Presara apoi boabele de grau deasupra.

Cum se pune graul de Sfantul Andrei la incoltit intr-un ghiveci cu pamant

Daca doresti sa pui graul la incoltit intr-un ghiveci cu pamant, asigura-te ca acesta are gauri de scurgere. Umple apoi ghiveciul cu pamant amestecat cu turba, in proportii egale, si asaza deasupra graul care a stat la inmuiat timp de o ora. Dupa aceea, acopera totul cu un strat subtire de pamant si uda totul bine.

Cum se pune graul de Sfantul Andrei la incoltit intr-un vas cu apa

O alta metoda simpla si la indemana oriucui, dar mai putin practicata, este punerea graului la incoltit intr-un vas cu apa. Poti folosi un borcan, un castron sau un alt bol adanc. Incepe prin a adauga semintele in vas si adauga putina apa. Ai grija ca aceasta sa nu depaseasca inaltimea semintelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare