Plante de apartament

#plante de apartament #calin #flori de apartament #ingrijire calin

Calinul, un arbust luxuriant care infloreste iarna

Un punct de atractie pentru gradina in orice sezon, calinul este un arbust luxuriant, care poate fi transformat cu usurinta in gard viu. Cu flori bogate si parfumate, calinul este usor de plantat si de intretinut. Daca vrei sa ai in gradina ta un astfel de arbust, afla mai jos cum sa il plantezi si il intretii.


Ce este calinul

Calinul face parte dintr-o mare familie de arbusti, extrem de atragatori pentru florile, fructele, foliajul si forma lor. Ideal pentru gardul viu, calinul are flori extrem de atragatoare, in nuante de alb. Toamna, foliajul ofera un spectacol fascinant, iar in sezonul rece, fructele colorate sunt extrem de atractive.

In general, calinul infloreste la mijlocul primaverii, iar florile au un parfum puternic. Exista insa si specii care infloresc in sezonul rece. Calinul este insa o planta ornamentala de mare efect, care ofera gradinii tale multa culoare si textura.

Tufa de calin are o forma rotunjita si ajunge pana la inaltimea de 3 - 4 metri, dupa cativa ani de la plantare. Florile de Viburnum sunt reunite in ciorchini, sub forma de umbrela. In sezonul rece este un punct de atractie pentru gradina, datorita fructelor in nuante de albastru, rosu sau negru.


Cum plantezi calinul

Calinul este un arbust usor de plantat si intretinut, care ofera culoare gradinii tale tot anul. Majoritatea speciilor de calin prefera solurile bine drenate si locurile insorite. Solul potrivit pentru calin este cel care un PH de 5,5. Exista insa si specii care tolereaza solurile umede. Chiar daca exista specii care rezista si la temperaturi mai joase, este recomandat sa feresti calinul de vant si geruri.

Calinul trebuie plantat primavara sau toamna, la distanta de 1,5 metri unul de celalalt. Pentru a planta calinul, sapa o groapa de doua ori mai adanca si mai mare decat radacina. Amesteca pamant si compost in proportii egale si acopera bine radacina. Dupa plantare, uda arbustul la fiecare 10 zile. Dupa ce este bine inradacinat, calinul nu mai are nevoie de udare regulata, decat in perioadele secetoase.

Este insa foarte important sa aplici ocazional un strat consistent de mulci, care sa retina umezeala si sa inhibe dezvoltarea de buruieni. In fiecare an trebuie sa verifici nivelul de mulci si sa mai adaugi daca este nevoie.


Cum intretii calinul

Calinul trebuie fertilizat in fiecare primavara si toamna. Este recomandat sa folosesti fertilizatori speciali pentru arbusti, delicati si pe cat posibil organici. Arbustul trebue tuns imediat dupa ce florile au cazut. Mugurii pentru anul urmator se formeaza rapid, astfel ca este important sa nu tunzi calinul inainte de sfarsitul lunii iunie.

Pentru a pastra forma arbustului, taie ramurile care cresc haotic. Ramurile uscate sau bolnave trebuie taiate din pamant. Daca plantezi calinul ca gard viu, este foarte important sa il tunzi anual.

Cea mai buna tehnica de inmultire este prin butasi, care se preleveaza in lunile iunie, iulie. Calinul este atacat de afide, boala alba sau viermi microscopici, astfel ca trebuie sa il verifici ocazional.



Sursa foto: gardencoachpictures.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului