Plante de apartament

#bonsai #planta #ghiveci #boli #daunatori

Boli si daunatori ai bonsaiului

Cele mai multe specii de bonsai sunt rar afectate de boli si daunatori daca arborii sunt ingrijiti in mod corect. Totusi, atunci cand un bonsai nu este bine intretinut, cand este udat in exces sau dimpotriva, cand nu se bucura de suficienta apa, cand primeste prea mult ingrasamant, cand solul nu este unul potrivit pentru el sau cand pozitionarea nu ii prieste, copacul se poate confrunta cu aparitia bolilor si a gandacilor.
 


De asemenea, bonsaii care au deja o stare precara sau care sunt stresati dintr-un motiv sau altul, sunt mult mai supusi aparitiei de boli sau daunatori. In plus, acestia vor face fata cu dificultate acestor atacuri, iar daca nu li se ofera ajutorul necesar in timp util, sansele ca planta sa moara sunt foarte ridicate.


Ca modalitate de precautie se recomanda pulverizarea cu insecticid sau fungicid. In acest fel frunzele vor digera tratamentul, iar acesta este distrubuit astfel in interiorul intregii plante, tinand la distanta problemele de orice fel.


Gandacii si ciupercile sunt omorate atunci cand ataca un bonsai pulverizat in prealabil cu substante insecticide , insa aceste tratamente nu dau intotdeauna rezultate 100% eficiente. In plus pulverizarea frecventa este scumpa, nesanatoasa pentru mediul inconjurator, iar utilizarea repetata a acestora poate reduce foarte mult din eficacitatea lor. Specialistii recomanda ca aceste tratamente sa fie utilizate doar in anumite perioade ale anului, atunci cand sansele sunt mai ridicate ca bonsaiul sa se imbolnaveasca.


Cum sa acorzi bonsaiului primul ajutor


Primul pas este identificarea problemei. Ce se intampla de fapt cu bonsaiul? Ii cad frunzele? Exista anumite modificari de culoare sau acestea se confrunta cu mici gauri? Examineaza in detaliu copacul, frunzele, trunchiul, solul si chiar radacinile pentru a vedea daca pe vreuna dintre aceste suprafate sunt mici modificari si urme de gandaci. O lupa si o lumina puternica iti vor fi de mare ajutor in procesul de examinare detaliata.


Dupa ce ai descoperit si tratat problema, afla care este modalitatea de prevenire pentru viitor si urmeaza indeaproape pasii necesari. Totusi, este bine sa stii ca este destul de dificil sa protejezi bonsaiul impotriva omizilor sau a afidelor (insecte care se hranesc cu seva copacului).


Ingalbenirea/caderea frunzelor


Iata cateva motive pentru care unui bonsai sanatos ii pot cadea frunzele sau acestea se transforma brusc (in numai doua sau trei zile) din verzi si sanatoase in vestejite si apoi uscate.


Inghetul – fiind o planta tropicala si subtropicala, bonsaiul expus la  temperaturi joase este supus riscului de inghet, iar primul simptom este ingalbenirea si caderea frunzelor. Daca ti se pare ca zona in care este asezat bonsaiul este prea racoroasa, muta planta intr-o camera in care temperatura este mai ridicata.


Otravirea – daca bonsaiul este supus unei substante chimice pe care nu o agreaza (fie in sol, fie in aer) va fi supus unei perioade de „naparlire”.


Lipsa apei si udarea excesiva – aceste doua extreme sunt de departe cele mai frecvente motive pentru care  frunzele se ingalbenesc si apoi cad.


Cloroza – aceasta afectiune este cauzata de o deficienta de minerale (de obicei magneziu, mangan sau fier). Aceasta problema se trateaza cu ajutorul unui ingrasamant care contine aceste minerale.


Eutipoza – aceasta este cauzata de lipsa apei, de udarea excesiva  sau de deteriorarea radacinilor si se manifesta prin caderea frunzelor.


Daunatori vizibili


Musca neagra si musca verde


Acestea sunt doua forme comune de afide care se hranesc cu seva copacului si care, intr-un numar mare, pot provoca Eutipoza. Daca acestea doua insecte nu sunt tratate rapid, vor omori planta si apoi isi vor gasi ca tinta o noua planta din casa.


Partea proasta este ca acestea se multiplica rapid, dar din fericire, daca sunt depistate, ele se trateaza usor. Daca ele sunt intr-un numar mic, pot fi indepartate manual, Daca totusi ele s-au inmultit, insecticidul spray este ultima solutie.


Furnicile


Din pacate, alte insecte care sunt atrase de bonsai sunt chiar furnicile. In plus, acestea protejeaza ouale afidelor printr-o secretie albicioasa, motiv pentru care este necesar ca ele sa fie exterminate rapid.


Omizile


Acestea sunt foarte distructive pentru frunze. Ele se camumfleaza foarte bine pe bonsai, motiv pentru care trebuie sa inspectezi cu mare atentie copacul, printre frunze (pe partea inferioara a acestora)  si pe tulpini. Acestea pot fi indepartate manual, dar este obligatorie utilizarea unui insecticid.


Melcii


Melcii sunt daunatori care distrug frunzele rapid, pe zone mai largi. Riscul ca acestia sa apara este mai ridicat primavara, cand temperaturile sunt de aproximativ 10 grade Celsius. Semnul cel mai comun  pe care melcii il lasa in urma lor sunt darele argintii.


Acestia se indeparteaza manual si se omoara folosind o substanta speciala de la fito-farmacie.


Scuipatul cucului


Aceste specii de insecte se dezvolta intr-o spuma alba, produsa de larve si se regasesc pe suprafata frunzelor. Acestea se hranesc cu seva frunzelor, chiar din interiorul spumei create, distrugand astfel, incet si sigur, verdele copacului. Larvele se indeparteaza mai intai manual, iar apoi cu insecticid.


Gandacul viei


Acesta este probabil unul dintre cei mai puternici dusmani ai bonsaiului.  Din pacate, acesti daunatori sunt foarte greu de observat cu ochiul liber, insa prezenta lor poate fi constatata prin prezenta frunzelor mancate din centru sau pe margini.


Mult mai distructive sunt insa larvele gandacului de vie care se hranesc cu radacina bonsaiului si care cauzeaza in mod frecvent moartea copacului.


Acesti gandaci au intre 8 si 10 mm lungime, sunt negri cu dungi galbene si albe si in ciuda faptului ca nu pot zbura, sunt excelenti cataratori si stau de obicei pe partea inferioara a frunzelor.


Gandacii adulti pot fi eliminati usor prin zdruncinarea usoara a copacului sau prin perierea frunzelor, dar larvele (din care ies aproximativ 1000 de oua pe parcursul anului) se indeparteaza printr-un insectivid special.


Paduchii


Aceste insecte se hranesc si ele cu seva bonsaiului, se aseaza pe scoarta plantei si se acopera cu o coaja de protectie de culoare maronie. Acestea se indeparteaza cel mai bine cu mana deoarece pentru insecticide este imposibil sa treaca de invelisul pe care si l-au format.


Tantarii ciupercilor


Aceste insecte zboara in jurul bonsailor de interior si in ciuda faptului ca ele nu afecteaza prea mult copacul, larvele pe care le depun pe radacinile acestuia sunt destul de neplacute pentru copac. Tantarul de ciuperca este atras de solurile umede, mai ales daca acestea contin muschi.


Insectele se indeparteaza rapid cu ajutorul unui insecticid, insa este foarte important ca suprafata solului sa fie lasata sa se usuce usor intre udari.


Virusi si ciuperci


Virusii care ataca bonsaiul sunt, de obicei, usor de detectat prin prezenta frunzelor distorsionate sau decolorate. Tratamentul consta in indepartarea tuturor frunzelor afectate, iar plantele care au fost afectate de virusi trebuie sa fie separare de celelalte plante pentru a evita contaminarea. De asemenea, instrumentele utilizate pentru plantele virusate trebuie sa fie dezinfectate dupa fiecare folosire.


Mucegaiul


Mucegaiul este o ciuperca foarte prospera in zonele umede, prost ventilate. Acesta se manifesta prin prezenta unui mucegai alb la suprafata frunzelor din care extrage seva, provocand astfel pierderea vigorii si cresterea distrosionata a plantei. Mucegaiul se raspandeste rapid atunci cand vremea este umeda si ploioasa.


Frunzele afectate de mucegai trebuie sa fie eliminate rapid, iar pentru extinderea mucegaiului trebuie sa se pulverizeze fungicid pe suprafata plantei.


Rugina


Rugina este o boala fungica care provoaca colorarea portocalie sau maronie a partii inferioare a frunzelor. Rugina nu este doar inestetica, ci duce la pierderea vigorii frunzelor si a plantei. Ca si in cazul mucegaiului, frunzele afectate de rugina trebuie sa fie indepartate, iar pulverizarea fungicidului este obligatorie. De asemenea asezarea bonsaiului intr-o zona mai bine aerisita va feri planta de astfel de infectii.


Punctele negre


Punctele negre de la suprafata frunzelor bonsaiului au de obicei diametrul mai mic de 1 mm si ele provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor,


Si in cazul punctelor negre,  frunzele afectate trebuie sa fie imediat indepartate, iar frunzele sanatoase pulverizate cu fungicid. Atunci cand planta este afectata de punctele negre, pulverizarea cu apa sau lasarea copacului in ploaie nu este recomandata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului