Plante de apartament

#bambus #plante #plante de apartament

Bambus

este un grup de plante perene, vesnic verzi. Acesta face parte din familia Poaceae, subfamilia Bambusoidae. Bambusul este cunoscut de cele mai multe persoane ca planta de apartament , insa utilizarile acestuia sunt din cele mai diverse: de la construirea locuintelor, a obiectelor decorative si pana la utizarea lui in medicina.

 

Caracteristici

 

Spre deosebire de alte plante, tulpinile mari ale unui sunt goale in interior. Este una dintre plantele care cresc cel mai rapid. Intr-o singura zi un bambus poate creste cu peste 60 cm inaltime sau chiar mai mult, in functie de specie.

Exista peste 70 de genuri de bambus impartite in aproximativ 1450 de specii. Acestea se intalnesc in diverse climate, de la regiunile tropicale pana la zonele muntoase reci. Acestia pot fi intalniti in Asia, Australia, India si in Muntii din Himalaya.

Spre deosebire de copaci, toate speciile de bambus pot ajunge la inaltimea maxima intr-un singur sezon (3-4 luni). Bambusul infloreste in general anual, insa exista specii care infloresc dupa 60 sau chiar 100 de ani. Dupa inflorire, planta intra in declin si de cele mai multe ori moare.

 

 

Specia de bambus ornamental este cunoscut si ca „bambusul norocos”. Acesta este de mult timp asociat cu tehnica Feng Shui, deoarece in cultura asiatica simbolizeaza bunastarea, sanatatea si fericirea persoanei ce il ingrijeste.

Exista doua tipuri de crestere a bambusului: bambus drept si bambus ondulat. Speciile drepte de bambus tind sa se raspandeasca usor, deoarece sunt specii perene care se inmultesc prin rizomii rezultati din radacina plantei mama. Pe de alta parte, un bambus ondulat trebuie sa fie foarte atent ingrijit in perioada de cultivare deoarece este foarte sensibil. Daca se dorecte plantarea unui bambus in gradina, trebuie avut grija ca acesta sa nu se raspandeasca in zone nedorite.

Tinut in casa, ca planta ornamentala , bambusul poate fi plantat in recipiente transparente in care pot fi puse pietricele sau bile de sticla decorative. Acestea sustin tulpina bambusului si ii permit acces total la apa. Un bambus nu are nevoie neaparat de pamant pentru a se dezvolta, insa are nevoie de foarte multa apa. Daca tii planta intr-un recipient cu bile decorative, asigura-te ca ¾ din recipient este in permanenta plin cu apa. Totodata, daca este tinut intr-un recipient inalt, este important ca atunci cand il uzi sa ai grija ca apa sa nu depaseasca jumatatea vasului, deoarece pe tulpina plantei de bambus vor creste radacini inestetice. Este necesar sa ii acorzi o atentie deosebita si unui bambus tinut in pamant. Solul trebuie sa fie bine drenat si in permanenta umed.

Deoarece este foarte sensibil la chimicalele existente in apa, este indicat ca apa cu care il uzi sa fie lasata la decantat timp de 24 de ore.

 

Utilizare

 

Dieta animalelor


Bambusul este sursa principala de hrana a ursilor Panda. Acestia se hanesc cu tulpinile tinere sau cu frunzele de bambus. De asemenea, gorilele care traiesc in Muntii Africii, cimpanzeii si elefantii se hranesc si cu bambus.


Arta culinara

 

Tulpinile tinere care ies din pamant sunt comestibile. Acestea sunt utilizate in numeroase retete asiatice. In zonele Asiei specii de bambus pot fi gasite in supermarket-uri atat proaspete cat si conservate.


Constructii


Planta adulta de bambus este folosita ca material de constructii. In Estul Asiei si in Sudul Pacificului , dar si in unele zone din America Centrala si de Sud, bambusul era folosit in forma naturala (neprelucrat) pentru construirea caselor. Acest obicei se mai practica si astazi in unele triburi.

Prelucrat, bambusul este folosit in traditia japoneza pentru decorarea fatadei cladirilor, a fantanilor, pentru realizarea jgheaburilor etc. Tot din bambus se mai poate crea parchet sau se pot construi schele pentru constructii.


Medicina


In , bambusul este creat pentru a trata infectiile.

Planta de bambus contine o cantitate scazuta de potasiu. Este cunoscut pentru gustul dulceag dar si ca o sursa buna de nutrienti si proteine.

Bambusul contine o substanta silicioasa care este considerata a fi un tonic pentru bolile respiratorii.


Instrumente muzicale


Numeroase flauturi din intreaga lume sunt fabricate din bambus.


Textile


Exista doua metode prin care bambusul poate fi transformat in fibra textila in urma procesarii acestuia, ambele provenite din China. Prima consta in utilizarea unui proces mecanic similar cu cel utilizat in cazul inului sau a canepei. A doua urmareste procesul prin care este fabricata matasea si fibrele sunt obtinute printr-un proces chimic.

Sursa foto : www.nakshatrashala.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului