Plantare
In momentul in care achizitionezi un arbore de cauciuc si vrei sa il transplantezi intr-un ghiveci mai mare si mai frumos, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri. In primul rand, solul trebuie sa fie un amestec egal de nisip, turba si argila, perfect pentru a oferi arborelui de cauciuc toti nutrientii in mod natural, dar si pentru a-i asigura o drenare perfecta. Pe fundul ghiveciului, inainte de a adauga pamantul, toarna un strat de doi centimentri de pietricele.
Dupa plantare uda solul in care ai plantat arborele de cauciuc si aseaza ghiveciul intr-un loc in care are suficienta lumina, dar in care nu este atins de razele arzatoare ale soarelui. Daca il tii la geam si vara, ar fi bine sa ai un set de draperii in cazul in care soarele bate in mod direct mai mult de o ora pe zi.
Udare
Indiferent de sezon, udarea arborelui de cauciuc se face doar atunci cand solul este complet uscat. Totusi, recomandat este ca udarea sa se faca prin scufundarea ghiveciului in cada cu apa la temperatura camerei, iar iarna este esential ca apa in care se face scufundarea sa fie usor calduta. De asemenea, iarna udarile ar trebui sa fie mai rare pentru ca sunt foarte mari sanse ca la mijloc, solul sa fie totusi umezit, lucru care poate duce la putrezirea radacinilor.
Lumina si temperatura
Arborele de cauciuc are capacitatea de a supravietui cu aproape orice cantitate de lumina si cu orice fel de iluminare, acesta se va dezvolta totusi la capacitate maxima acolo unde primeste suficienta lumina, fara sa fie asezat in razele directe ale soarelui. De asemenea, ca si temperatura, arborele de cauciuc se adapteaza cu usurinta conditiilor de apartament, asa ca in acest sens nu este necesar sa faci niciun fel de modificare.
Ingrijire
In afara de udare, arborele de cauciuc are nevoie de o curatare periodica la nivelul frunzelor. Se umezeste o carpa, se stoarce bine pentru a elimina excesul de apa si indeparteaza cu aceasta praful de pe frunze. Este recomandat ca aceasta curatare sa se faca o data la doua saptamani si sa se evite produsele de curatare (chiar daca sunt special destinate florilor) pentru ca ele pot bloca porii frunzelor si la incapacitatea acestora de a respira.
De asemenea, o data pe an, se recomanda ca varful arborelui de cauciuc sa fie taiat, pentru a stimula infrunzirea si pentru a incetini procesul de inaltare.