Plante de apartament

#cafea #planta

Arborele de cafea

Arborele de cafea este o planta care se dezvolta in mod natural in regiunile tropicale si subtropicale, cu ploi frecvente. Totusi, arborele de cafea a inceput acum sa fie foarte des intalnit in locuintele din intreaga lume. Arborele de cafea, cu putina ingrijire si atentie, se poate dezvolta foarte bine si intr-un apartament.


Descriere


Arborele de cafea cuprinde aproximativ 60 de specii, insa planta care se dezvolta cel mai bine in apartament este Caffee Arabica. Acesta se dezvolta foarte rapid si poate ajunge pana la 6 metri inaltime la maturitate.


Arborele de cafea este o planta cu frunzis persistent, care dupa aproximativ al trei-lea an de viata incepe sa infloreasca. Florile sunt albe si emana un miros puternic, asemanator celui de iasomie.


Frunzele au forma ascutit ovala, sunt de culoare verde inchis,  au marginea ondulata, sunt lucioase si ating o lungime de maxim 20 cm.


Fructele arborelui de cafea se aseamana cu macesele, iar in interiorul acestora se afla boabele de cafea.


Insamantare si plantare


Arborele de cafea se insamanteaza in luna martie, prin introducerea semintelor la aproximativ 1,5 centimentri in pamant.  Pentru ca acestea sa incolteasca, este nevoie sa asezi ghiveciul in penumbra, la o temperatura de aproximativ 26 de grade, iar pamantul trebuie sa aiba umezeala suficienta.


In momentul in care planta incolteste si iese aproximativ 15 centimetri, aceasta poate fi transplantata intr-un ghiveci mai mare.  Este recomandat ca planta sa fie adaugata intr-un amestec de turba si nisip. Se mentine la o temperatura constanta de aproximativ 20 de grade si se uda mai rar decat in primele zile.


Temperatura si lumina


Arborele de cafea trebuie sa fie mentinut intr-o zona cu multa lumina, insa nu in soare direct. Eventual, daca este posibil, il poti aseza intr-un loc in care sa stea in razele soarelui doar la orele diminetii.


De asemenea, fiind o planta originara din zonele tropicale, arborele de cafea se dezvolta armonios la temperaturi ridicate . Daca vara nu trebuie sa acorzi foarte mare interes acestui aspect, in anotimpurile reci ar fi bine sa ii asiguri o temperatura care se situeaza intre 17 si 25 de grade. Planta nu rezista la frig, iar la temperaturi mai mici de 8 grade, va intra in regres, iar intr-un timp foarte scurt moare.


Udare


Arborele de cafea se dezvolta foarte bine atunci cand este udat in mod frecvent. Totusi, chiar daca pamantul nu trebuie sa fie lasat sa se usuce in totalitate, nici nu trebuie sa balteasca apa. Excesul de apa este la fel de periculos ca si uscaciunea.


De asemenea, este recomandat  ca vara sa uzi aproape zilnic frunzele plantei cu ajutorul unui pulverizator.  Adauga in recipient apa proaspata si stropeste din belsug planta.


Fertilizare


Chiar din momentul in care planta a fost replantata, adica din primele saptamani de viata, arborele are nevoie de ingrasamant. Achizitioneaza un produs de fertilizare special pentru arborele de cafea, dilueaza solutia cu apa si udati cu aceasta saptamanal pamantul plantei.


Atunci cand planta inainteaza in varsta, poti mari concentratia solutiei de fertilizare pentru ca arborele de cafea va avea necesitati mai puternice de minerale.


Totusi, in sezonul rece nu se mai fertilizeaza planta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului