Plante de apartament

#plante de aparatament #gradina #planta zebra #ingrijire planta zebra

Aphelandra squarrosa, planta zebra

Aphelandra squarrosa sau planta zebra este una dintre cele mai apreciate specii ale genului Aphelandra datorita aspectului sau deosebit. Arbustul cu frunze variegate se preteaza cultivarii in interior, imbogatind estetic orice incapere a casei.

Descriere

Aphelandra squarrosa este o planta originara din America Centrala si Meridionala, ce poate atinge o inaltime de circa 3 m in habitatul sau natural. Cultivata in interior, Aphelandra squarrosa nu depaseste, de obicei, 1 m.

Este cunoscuta si sub denumirea de planta zebra datorita nervurilor albicioase care traverseaza frunzele de culoare verde stralucitor. Frunzele sunt mari, lanceolate, au o latime de circa 12 cm si o lungime de maxim 25 cm. Florile sale, de culoare galbena, au forma de spic si o lungime de maxim 10 cm.

Cultivare si ingrijire

Aphelandra squarrosa este o planta care nu tolereaza frigul si care are nevoie, asadar, de o ingrijire adecvata. Astfel, temperatura la care este expusa nu trebuie sa scada niciodata sub 10-12 C, sub aceste valori planta riscand sa moara. Aphelandra squarrosa prefera temperaturile medii indiferent de anotimp, astfel ca, in sezonul estival, este recomandat sa fie amplasata in incaperi cu o temperatura de circa 25-27 C.

Plantarea se face intr-un amestec de pamant de gradina, mranita si turba, in parti egale. Vara, dupa ce temperaturile depasesc valoarea de 24 C, planta zebra trebuie udata din abundenta, iar pamantul, mentinut ud in permanenta. Iarna, in schimb, Aphelandra squarrosa prefera o cantitate moderata de apa - o cantitate prea mare in sezonul rece va determina putrezirea radacinilor.

In sezonul fierbinte, umiditatea atmosferica trebuie sa fie si ea ridicata. Planta zebra se va dezvolta armonios daca ii vei stropi frunzele cu apa statuta.

Planta zebra prefera lumina, desi tolereaza si penumbra, insa evita sa o expui in bataia directa a razelor de soare. De evitat este si expunerea sa pe directia curentilor de aer, intrucat acestia pot determina moartea plantei.

Pe timp de vara, se recomanda aplicarea unui ingrasamant pentru plante florifere o data la doua saptamani. In acest fel, incurajezi aparitia noilor frunze, dar si a florilor. Odata ce florile apar - inflorirea are loc toamna -, adauga un strop de fertilizant in apa la fiecare udare. Florile trebuie taiate cand se ofilesc pentru a permite aparitia unora noi.

Transplantarea Aphelandrei squarrosa ar trebui realizata in fiecare primavara.

Inmultire

Reproducerea plantei zebra are loc primavara, prin butasi de varfuri de circa 10 cm. Acestia sunt plasati direct in sol, intr-un amestec de turba, mranita, pamanat de telina si nisip. Se recomanda inmultirea frecventa a plantei zebra, intrucat exemplarele mature au o durata redusa de viata.

Boli si daunatori

Aphelandra squarrosa poate fi atacata de paduchi de frunze si cosenile. Daunatorii pot fi indepartati cu ajutorul unui insecticid destinat plantelor de interior. De asemenea, planta zebra poate avea de suferit in urma udarii insuficiente, a temperaturii prea scauzte ori a luminii prea slabe; in acest caz, Aphelandra squarrosa incepe sa isi piarda frunzele.

Foto: verdeblog.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului