Plante de apartament

#ananas # plante exotice #fructe #plante tropicale

Ananasul

Ananasul (Ananas comosus) este numele dat atat faimoasei plante, cat si fructului acesteia. Ananasul o planta tropicala care isi are originea in America de Sud. A fost descoperit in 1493 in insula Guadelupa de exploratorul Cristofor Columb , acelasi care a adus cartoful pe continentul european.



Iata cum apare descris ananasul in notitele legendarului explorator: : "Este asemenea conului de brad, dar este de doua ori mai gros. In plus, gustul lui este excelent. Poate fi taiat cu un cutit asa cum se despica napul si pare a fi foarte sanatos".

Exoticul fruct a ajuns in Europa abia in 1650. Primele fructe de ananas au fost recoltate in Olanda in 1686. In anul 1790, ajunge si in Hawaii, care devine in secolul XX una dintre principalele tari producatoare de ananas de pe mapamond. Hawaienii au o gasit o alta denumire pentru ananas, botezandu-l “fructul de aur”. In viziunea acestora, el este un simbol al ospitalitatii, asa cum este painea cu sare pentru poporul nostru.


Descriere


Ananasul este o planta perena cu tulpina mare, care poate ajunge chiar si la inaltimea de un metru. Are frunze carnoase, ascutite, in forma de sulita. Florile sale formeaza un con des in varful tulpinii.

Este cultivat pentru fructele sale mari, compuse, care pot fi galbene sau rosiatice. Fructele au o greutate de 700-2500 grame si sunt acoperite de un fel de membrane, ce au aspectul unor solzi. Pulpa acestui fruct tropical este dura, cu gust dulce-acrisor.


Cultivare si ingrijire


Ananasul se cultiva in locurile cu lumina puternica, intensa, el avand nevoie de o temperatura mai mare de 18 grade Celsius si de umiditate atmosferica ridicata. Planta ajunge la maturitate la 18-20 de luni de la cultivare.


Intrebuintari medicale


Ananasul are o multime de calitati nutritive. Contine vitaminele A, B, C, E, acid malic, acid citric, iod, calciu, mangan, sulf, fosfor, potasiu, magneziu, fier, glucoza, zaharoza, celuloza. Din punct de vedere medical, cel mai important compus al ananasului ramane bromelina.

O serie de nutritionisti includ ananasul in curele de slabire. Pentru eficienta maxima, se recomanda consumarea sucului de ananas, imediat dupa ce fructul a fost stors. S-a dovedit ca sucul de ananas are efecte antiinflamatoare . Totodata, ananasul este un aliat redutabil al omului in lupta impotriva celulitei si a unor tipuri de cancer (de san, gastric, intestinal).

Si tulpina de ananas poate fi folosita in scopuri medicinale, ea continand o enzima care are rolul de a bloca cresterea nivelului de insulina in sange si transformarea zaharidelor in glucide.

De asemenea, ananasul are efect antidepresiv si detoxifiant. Totodata, datorita continutului de triptofan si serotonina poate ajuta la imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare.

Ananasul intareste sistemul imunitar si ajuta la tratarea constipatiei . Se recomanda consumarea regulata de ananas in tratarea urmatoarelor probleme medicale: anemii, guta, demineralizare, sinuzite acute, infectii, febra, astm, dismenoree, hipertensiune, artrita, reumatism, ateroscreloza, enterocolite, efecte neplacute ale menopauzei.


Intrebuintari culinare


Ananasul reprezinta unul dintre cele mai aromate ingrediente folosite la prajituri, salate si torturi. Totodata, el este folosit si in preparatele pe baza de carne de pasare si porc.

Printre cele mai apreciate produse culinare care au in compozitie acest fruct se numara puiul cu ananas si pizza hawaiana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului