Plante de apartament

#pozitionare plante apartament #plante de apartament #plante #lumina #ingrijire plante

Alege-ti plantele de interior in functie de lumina

Sa-ti alegi o planta de interior care sa si reziste nu e lucru usor, mai ales daca ai experiente neplacute cu plante care ti-au pierit in mana, mai mult sau mai putin din vina ta. Iata de aceea cateva sfaturi practice atunci cand decizi sa iti iei o planta:

Soarele dicteaza

Potrivit specialistilor, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este lumina de care beneficiaza incaperile din casa ta. Si asta pentru ca majoritatea plantelor prefera lumina puternica. Exista insa si plante carora le merge bine si in locuri semiumbrite. Asadar, primul pas este sa determini luminozitatea spatiului.

Astfel, daca ai ferestrele indreptate spre sud te poti considera o persoana norocoasa, pentru ca incaperile tale sunt scaldate mare parte din zi in lumina, asadar poti gazdui aproape orice fel de planta. Chiar daca nu le asezi pe pervaz, ele tot vor beneficia din plin de lumina. Printre plantele pe care le poti cultiva cu succes se numara cactusul, Peperomia, aloe, smochinul sau plantele suculente, mari amatoare de soare si lumina.

Cand ferestrele casei sunt indreptate spre est inseamna ca locuinta ta se bucura de razele soarelui in special dimineata. In acest caz va trebui sa alegi o planta care iubeste moderat lumina si sa o asezi cat mai aproape de fereastra. Dracaena, ficusii, phoenix, campanula, floarea de ceara, schefflera sunt plante care nu au nevoie de foarte multa lumina pentru a se simti bine.

Ferestrele asezate pe partea de vest permit soarelui sa patrunda in casa in special dupa-amiaza, ceea ce inseamna si mai multa caldura. Begoniile, spre exemplu, se preteaza bine pe acest pervaz. In camera poti instala ghivece de anthurium, cissus sau philodendron.

Ei, bine, daca incaperile locuintei sunt spre nord atunci cel mai bine iti alegi o planta artificiala, pentru ca nu una vie nu ar prea avea suficienta lumina ca sa creasca bine.

Insa nu doar orientarea ferestrei iti dicteaza plantele pe care trebuie sa le alegi, ci e posibil ca, spre exemplu, in dreptul ferestrei orientate spre sud sa ai un nuc urias sau un zid care sa blocheze lumina si atunci va trebui sa te orientezi catre plantele care iubesc in mod moderat lumina.

Surse foto: shawnacoronado.com, countryliving.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului