Plante de apartament

#monstera #philodendron monstera #ingrijire philodendron #philodendron #plante de apartament

Ai un Philodendron cu frunza rupta? Cum sa-l ingrijesti corect

Philodendronul cu frunza rupta, sau Monstera, este planta clasica pe care multi o stiu inca din copilarie, fiind nelipsita din aproape orice apartament. Astazi, Philodendronul cu frunza rupa a revenit in tedinte, frunzele mari si verzi fiind unul dintre cele mai cautate tipuri de imprimeuri ale momentului, regasindu-se pe obiecte vestimentare, pana la accesorii pentru telefon sau coperti de caiete.

 

Chiar daca Philodenronul cu frunza rupta nu este o planta usor de intretinut, oricine isi poate infrumusete casa cu aceasta planta cu aspect tropical.

Conditii de mediu pentru Philodendronul cu frunza rupta

Philodendronul cu frunza rupa are nevoie de lumina, insa lumina indirecta a soarelui il ajuta sa creasca si sa se dezvolte cel mai bine. De asemenea, planta se poate adapta bine si luminii artificiale si chiar atunci cand nu are foarte multa lumina. Cand nu are suficienta lumina, frunzele Philodendronului cresc mai greu. Atunci cand lumina este slaba, frunzele Philodendronului sunt mici, fara perforatiile caracteristice pe care multi le apreciaza la aceasta planta. In incaperea in care tii un Philodendron cu frunza rupa va trebui sa eviti fluctuatiile de temperatura, pentru ca planta va incepe sa isi piarda frunzele in incercarea de a se adapta schimbarilor de mediu. Pe perioada iernii planta nu trebuie expusa la temperaturi sub 10 grade Celsius. Temperaturile optime pentru buna dezbvoltarea a Philodendronului cu frunza rupta se incadreaza intre 20 si 23 de grade Celsius.

Cum ingrijesti Philodendronul cu frunza rupta

Planta se uda doar atunci cand solul este uscat la atingere. In lunile de iarna, Philodendronul nu are nevoie de prea multa apa, asadar tine cont si uda-l mai rar. Solul din ghiveciul cu Philodendron trebuie sa fie umed, in niciun caz nu trebuie inecat cu apa. In cazul in care frunzele plantei incep sa se ingalbeneasca sau sa devina maronii spre varfuri, trebuie sa stii ca acesta este un semn ca Philodendronul are prea multa apa. Atunci cand marginile frunzelor devin maronii si sunt fragile, acesta este un indiciu ca planta nu are suficienta umiditate. Cand spatiul iti permite, poti sa asezi un Philodendron cu frunza rupta in baie, de preferat pe un perete orientat spre est, sud sau vest.

Ingrijeste cu atentie frunzele Philodendronului, in special frunzele mai batrane, pe care le poti curata cu o carpa moale sau ii poti face un dus rapid cu apa calduta pentru a indeparta praful depus pe frunze.

Cu timpul, Philodendronul cu frunza rupta va face radacini aeriene, pe care nu trebuie sa le tai, pentru ca sunt acolo pentru a sustine si mai bine planta.

Philodendronul cu frunza rupa are nevoie de doar doua fertilizari intr-un an, una in primavara si cealalta in vara.

Poti replanta Philodendronul cu frunza rupa pe tot parcursul anului, in ghivece cu pamant universal. De preferat este insa sa replantezi aceasta planta o data la doi sau trei ani.

Pentru ca tulpina si frunzele plantei sunt viguroase, acestea trebuie legate de un suport pentru a nu se rupe, atunci cand Philodendronul cu frunza rupta este deja mare. Aceasta planta poate atige dimensiuni foarte mari, de aceea ii poate fi taiat varful pentru a i se incetini cresterea.

Inmultirea plantei

Philodendronul cu frunza rupa se inmulteste cel mai rapid prin butasi din tulpina, care trebuie sa aiba radacini aeriene. Taierea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatiuni ce se pot face in orice perioada a anului.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare