Plante de apartament

#plante de apartament #decor #fertilizator #aglaonema #planta decorativa #cum cultivi Aglaonema #lumina slaba

Aglaonema, o planta de ghiveci pentru locuri cu putina lumina

Aglaonema este o planta decorativa de interior, a carei principala calitate o reprezinta frunzele aspectuoase. Unele specii de Aglaonema se dezvolta bine in incaperi slab luminate, in timp ce altele cresc si in spatii bine luminate, cu lumina indirecta.


Cum arata Aglaonema

Planta are frunze verzi, ovale, ascutite la varf, dispuse alternativ. Dimensiunea frunzelor ajunge la 45 cm lungime si 16 cm latime. Plantele batrane au trunchiuri scurte, mai vizibile decat in cazul plantelor tinere. Planta produce flori mici, albe, in forma de spic. Fructele plantei sunt portocalii sau rosii, atractive, sub forma de boabe asemanatoare fructelor de padure, insa otravitoare. Este bine ca animalele de companie si copiii sa nu aiba acces la planta.


Cum ingrijesti Aglaonema

Aglonema este o planta de interior cu crestere lenta si cu necesitati medii de ingrijire. Principalii factori de ingrijire sunt lumina si umiditatea.

Genul Aglaonema cuprinde 40 de specii de plante vesnic verzi din familia Araceae, originare din regiunile tropicale ale Asiei.

Soiurile cu frunze de un verde inchis se dezvolta bine in locurile umbroase, cu lumina slaba. Soiurile cu frunze pestrite au nevoie de un loc cu lumina mai multa, insa indirecta. Tine planta intr-o incapere calduroasa.

Uda planta frecvent vara si redu cantitatea de apa iarna. Aglaonema este o planta care se dezvolta bine intr-un sol in care exista un anumit nivel de umiditate permanent. Daca solul se usuca total, Aglonema are de suferit. Pentru mentinerea umiditatii, planta se pulverizeaza regulat cu apa pe frunze.

In perioada de crestere, foloseste putin fertilizator. In general, fertilizatorul se pune in apa de udat o data pe luna.

Aglaonema trebuie ferita de poluare, fum sau curenti puternici de aer. In sezonul rece, planta se tine intr-o incapere unde temperatura nu scade sub 16 grade Celsius.

Fiind o planta cu crestere lenta, Aglaonema se transplanteaza o data la doi sau la trei ani pentru regenerare. Transplantarea se face primavara. Planta are nevoie de un ghiveci putin adanc. La maturitate, Aglaonema poate atinge inaltimea de un metru.

Inmultirea plantei Aglaonema poate fi facuta prin lastari in ghiveci si prin butasire. Inmultirea se face primavara, intr-un pamant umed, la o temperatura constanta de 21 grade Celsius.

Aglaonema poate fi atacata de paduchi lanosi, paianjenul rosu, putregaiul cenusiu. Daunatorii se elimina prin pulverizarea pe frunze a unei substante impotriva acestor paraziti si a fungicidelor. Totodata, planta poate fi distrusa daca este tinuta intr-un loc unde razele soarelui cad direct pe ea sau daca este udata in exces.


Avantajele plantei Aglaonema

Aglaonema este apreciata datorita faptului ca este o planta vesnic verde care se dezvolta in conditii de lumina slaba. Acest lucru este valabil pentru speciile cu frunze de un verde-inchis. Acestea sunt denumite si "planta intunericului". In functie de specie, frunzele verzi ale plantei au reflexe argintii, albastre sau gri.

Sursa foto: anythingwithplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare