Plante de apartament

#aer #oxigen #ingrijire #apartament #flori #plante

8 plante care purifica aerul din casa

Slaba calitate a aerului din casele noastre este o problema care ne afecteaza sanatatea si puterea de munca. Lipsa de oxigen ne trimite cu gandul la poluare, fum de tigara si aerisiri infundate. Atat medicii cat si ecologistii recomanda plantele de apartament datorita calitatilor purificatoare ale acestora. Iata care sunt plantele cu cea mai mare putere de detoxifiere a aerului, in aproximativ 24 de ore.

Spathiphyllum - CRINUL PACII

Infloreste primavara si toamna si ramane in stare de vegetatie in permanenta.

Iarna are nevoie de multa lumina si o temperatura de minim 15oC. Daca temperatura scade, se va reduce frecventa udarilor).

Vara se recomanda pozitionarea intr-o zona semiumbrita pentru a feri planta de insolatie si arsuri. Crinul pacii are nevoie de o atmosfera umeda si udari dese in perioada calduroasa.

Clorophytum – CRINUL DE CAMERA, voalul miresei, planta paianjen

Planta originara din Africa de S, America, Asia si este una dintre cele mai raspandite plante de apartament datorita cerintelor deloc pretentioase de ingrijire.

Vara rezista atat sub razele directe ale soarelui, cat si in semiumbra. Temperatura ideala de vegetatie este de 20oC.

Iarna va intra intr-o perioada de repaus. Este bine sa fie pastrata intr-o incapere luminoasa si uscata cu o temperatura optima de 5oC, maxim 10oC. Se vor face aproximativ doua udari pe luna.

Dracaena – DRACENA

Este o planta permanent verde cu crestere rapida. Cerinta principala tine de gradul de umiditate necesar pentru o dezvoltare corecta. In camerele cu aer uscatse vor pulveriza cu apa frunzele sau se vor sterge cu un burete umed.

Planta nu suporta aerul uscat, de aceea vara are nevoie de udari si stropiri zilnice. Temperatura optima pentru perioada de iarna este de 18oC, minim 10oC.
Se recomanda pozitionarea in dreptul ferestrelor orientate catre E sau V.

Hedera (helix, canariensis) – IEDERA

Planta observata adesea pe ziduri si pe fatadele caselor, iedera poate creste foarte bine si in interior. Poate fi lasata sa atarne din ghiveci sau i se poate construi un traseu in incapere cu ajutorul rafturilor suspendate.

Desi iedera este verde tot timpul anului, iarna are nevoie de o perioada de repaus la o temperatura de 10 - 12oC, udari reduse si lumina moderata.

Vara se va dezvolta mai bine intr-o zona umbrita si racoroasa decat sub razele soarelui.

Nephrolepis- FERIGA DE CAMERA

Origini: America Tropicala si Extremul Orient (nephros - rinichi)

Feriga este o planta sensibila la frig si curenti de aer. Are nevoie de foarte multa lumina, insa in semiumbra, ferita de razele directe ale soarelui. O feriga sanatoasa va fi intotdeauna colorata in verde crud luminos.

In perioada de vara se recomanda udari dese si pulverizari, mai ales in perioadele calde si uscate.

Cel mai popular soi este Feriga de Boston; frunzele acesteia pot depasi 1 m lungime.

Monstera - FILODENDRON , Ananasul saracului

Provine din America Centrala si Mexic. Legenda spune ca numele "Monstera" vine din asocierea frunzelor mari cu aspectul unui monstru.

Dimensiunile acestei plante o recomanda atat din punct de vedere decorativ cat si pentru purificarea aerului din orice incapere. Filodendronul are nevoie de o temperatura constanta de 22oC.

Primavara - vara necesita foarte multa apa, fiind recomandate udarile zilnice. Nu suporta aerul rece, excesul de apa sau o atmosfera prea uscata, insa poate face fata pentru scurt timp oscilatiilor de temperatura.

FICUSUL

Cu o prezenta impunatoare si spectaculoasa, ficusul este o planta ornamentala extrem de pretentioasa, ce trebuie tratata cu mult calm si perseverenta. Nici prea mult, nici prea putin, acesta este mottoul unei dezvoltari armonioase...

Citeste mai multe:

Opuntia inermis – LIMBA SOACREI


Cel mai mare avantaj al unui posesor de cactusi este ca nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta udarii. Poti pleca linistit in concediu, deoarece rezervele sale ii vor fi suficiente o buna perioada. Desi planta nu este deloc costisitoare, ingrijirea sa are la baza cateva reguli simple...

Citeste mai multe:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului