Plante de apartament

#plante de apartament #pisici #plante toxice

7 plante de apartament toxice pentru pisici. De ce sa le tii departe de animalutul tau

 

Daca ai o pisica, trebuie sa fii foarte atent la plantele pe care le tii in casa. Multe dintre ele pot fi toxice pentru feline si pot provoca simptome grave, de la iritatii usoare la probleme digestive severe sau chiar insuficienta renala. Descopera care sunt cele mai periculoase plante de apartament pentru pisici si cum sa iti protejezi animalul de companie.

1. Crinul (Lilium spp.)

Crinii sunt extrem de periculosi pentru pisici. Chiar si o cantitate mica ingerata – fie frunze, flori sau chiar polen – poate duce la insuficienta renala acuta. Simptomele includ varsaturi, letargie si lipsa poftei de mancare. Daca suspectezi ca pisica ta a fost expusa la crini, mergi de urgenta la veterinar.

2. Dieffenbachia (Dumb Cane)

Aceasta planta populara de apartament contine oxalati de calciu, care pot irita gura, limba si gatul pisicii. Simptomele includ salivare excesiva, dificultati la inghitire si umflaturi ale gurii. Desi rareori fatala, ingerarea Dieffenbachiei poate provoca disconfort sever.

3. Pothos (Epipremnum aureum)

Pothos, cunoscut si ca iedera diavolului, este apreciat pentru usurinta cu care poate fi ingrijit. Insa, pentru pisici, aceasta planta poate provoca iritatii ale cavitatii bucale, salivare abundenta si probleme digestive. Este mai bine sa o pastrezi intr-un loc inaccesibil felinelor.

4. Azaleea (Rhododendron spp.)

Azaleele sunt frumoase, dar extrem de toxice pentru pisici. Ingerarea lor poate provoca varsaturi, diaree, depresie, slabiciune musculara si chiar colaps cardiac in cazurile severe. Daca ai aceasta planta in casa, asigura-te ca este intr-un loc unde pisica nu poate ajunge.

5. Aloe Vera

Desi este renumita pentru proprietatile sale medicinale benefice pentru oameni, Aloe Vera este toxica pentru pisici. Substantele din frunze pot provoca varsaturi, diaree si letargie la feline. Daca ai Aloe Vera acasa, pune-o intr-un loc sigur sau opteaza pentru alternative sigure pentru pisici.

6. Filodendron (Philodendron spp.)

Foarte popular in decorul interior, Filodendronul contine cristale de oxalat de calciu care pot cauza iritatii orale severe, durere, inflamatie si dificultati la inghitire. Nu lasa aceasta planta la indemana pisicii tale!

7. Caladium (Aron Stick)

Caladium este o planta vibranta si atractiva, dar extrem de periculoasa pentru pisici. Ingerarea sa poate provoca umflaturi ale limbii, salivare excesiva si dificultati de respiratie. Daca ai aceasta planta in casa, ai grija sa fie plasata intr-un loc inaccesibil.

Cum sa iti protejezi pisica de plantele toxice?

  • Alege plante non-toxice pentru apartament, cum ar fi feriga de Boston, bambusul sau violetele africane.
  • Amplaseaza plantele toxice in locuri inaccesibile pentru pisica.
  • Foloseste un spray repelent pentru a tine pisica departe de plantele periculoase.
  • Monitorizeaza comportamentul pisicii si, in cazul in care suspectezi o intoxicare, mergi imediat la veterinar.

Plantele de apartament sunt minunate pentru decor si purificarea aerului, dar unele pot reprezenta un pericol real pentru pisici. Informeaza-te si asigura-te ca animalutul tau este in siguranta, evitand plantele toxice sau plasandu-le strategic.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului