Plante de apartament

#plante flori iarna #plante iarna #plante cu flori #plante ghiveci

5 plante care infloresc cand este frig afara

Cine nu viseaza la un balcon sau o veranda plina cu flori chiar si in sezonul rece? Pentru asta va trebui sa alegi plantele potrivite, iar atmosfera va deveni una cu totul si cu totul speciala.

Potrivit studiilor, contactul permanent cu plantele produce efecte benefice asupra organismului. Acestea scad stresul si anxietatea, au efecte pozitive asupra respiratiei si imbunatatesc starea de spirit. De aceea, sa te ocupi de gradinarit sau sa ingrijesti plantele de apartament poate fi mai mult decat un hobby, poate deveni o activitate extrem de sanatoasa, un ritual anti-stres, care ajuta inclusiv la o mai buna concentrare.

Panselute

 

Panselutele infloresc de regula in luna mai, atunci cand sunt plantate in gradina. In schimb, atunci cand sunt plantate in ghiveci te poti bucura de flori cat e iarna de lunga. Este o planta rezistenta la ger, care se adapteaza usor schimbarilor de temperatura. Un strat de paie presarat inainte de primul inghet va ajuta florile sa reziste si mai bine. De asemenea, asigura-le o scurgere buna, intrucat panselutele sunt sensibile la solul saturat cu apa. Solul bun, umezeala moderata si putin soare vor face ca plantele sa ofere flori multicolore incontinuu. Ceea ce nu tolereaza sunt caldura si umezeala, asadar e bine sa le tii pe o veranda sau intr-un balcon inchis si nu in camera de zi.

Spanzul de iarna

Spanzul de iarna sau trandafirul de iarna este o planta tot mai des intalnita in pepiniere. Are o floare cu cinci petale de nuante diferite, de la alb la roz inchis. Perioada de inflorire a Spanzului de iarna incepe din luna ianuarie si tine pana in luna aprilie. Este o planta de talie mijlocie, care creste la o inaltime cuprinsa intre 20-30 de centimetri. Pentru a se dezvolta bine, Spanzul are nevoie de un sol calcaros. Plantei ii place sa creasca in grupuri, asadar trebuie sa o plantezi aproximativ 15 centimetri una de cealalta. Planta se uda constant, iar pamantul trebuie fertilizat pentru a-i spori sansele de inflorire.

Crizanteme

 

Ne-am obisnuit deja sa consideram crizantemele drept flori specifice toamnei, insa cu putina atentie ne putem bucura de ele cat e vara de lunga. Sunt usor de cultivat, rezista la frig si au culori intense, de la galben la purpuriu. Sunt ideale pentru decorarea unui colt al balconului atunci cand sunt plantate in vase mari, de teracota. Trebuie sa mai stii ca aceste plante au nevoie de spatii extrem de luminoase, racoroase (temperaturi sub 20° C), aerisite si fara udari in exces.

Craciunelul

Craciunelul sau Cactusul Craciunului este planta perfecta pentru o iarna plina de flori. Are mai multe perioade de inflorire, iar culorile sale pot varia de la purpuriu, la roz pal si chiar violet, galben, oranj și auriu. Temperatura ideala este de aproximativ 20° C. Aseaza planta intr-o zona luminoasa, cum ar fi pervazul unei ferestre. Are nevoie de multa apa si nu se adapteaza bine in conditiile unui sol uscat. Udarea plantei se face moderat, cand pamantul se usuca putin la suprafata. Tine-o departe de animalele de companie, intrucat le poate provoca varsaturi si diaree.

Cyclamen

Are culori stralucitoare si este rezistenta la frig, adica perfecta pentru a fi asezata pe pervazul ferestrei sau pe balcon. Este o planta de iarna potrivita pentru incaperile mai reci, deoarece creste mai bine la temperaturi de cel mult 15 °C. Trebuie udata destul de frecvent, insa nu trebuie ca apa sa balteasca la baza tulpinii ei. Este de preferat sa nu uzi partea inflorita a plantei. Poti toarna putina apa in farfurioara de sub ghiveci, astepti cateva minute, apoi elimini excesul. Cu ajutorul unei foarfece, taie florile uscate.

 Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului