Plante de apartament

#ingrijire plante #iarna #plante de apartament #flori de apartament

5 pasi pentru ingrijrea plantelor de apartament iarna

Plantele de apartament improspateaza aerul si aduc un pic de culoare pe durata iernii. In timpul lunilor friguroase, orele de lumina sunt reduse, aerul este mai uscat, iar temperaturile, mai scazute. Cu toate acestea, ingrijirea plantelor tale de apartament nu pune mari probleme. Afla 5 pasi simpli care te ajuta sa-ti mentii plantele de apartament in perioada de iarna.



1 Aseaza plantele la lumina


Chiar daca ziua este mai scurta, aseaza planta astfel incat sa beneficieze de lumina naturala. Daca poti, muta planta in asa fel incat sa aiba lumina dimineata, dar si dupa-amiaza, in functie de modul in care ai soare in casa pe parcursul zilei. Unele plante chiar se intind dupa lumina, insa trebuie aduse inapoi. In acest fel, planta este fortata sa produca frunze noi de-a lungul tulpinii si sa devina mai compacta.


2 Fereste planta de caldura sau frig excesiv

Tine ghiveciul departe de calorifere si celelalte surse de caldura pentru ca planta sa nu aiba de suferit. Temperatura maxima la care pot fi expuse plantele de apartament este de 40 grade Celsius.

Ai grija ca plantele sa nu stea pe coridoare sau in colturi reci sau in locuri unde este curent. Frunzisul plantelor nu trebuie sa atinga fereastra si nici radiatorul. Evita sa asezi plante pe pervazul unei ferestre inghetate.


3 Unda plantele putin si constant


Cele mai multe plante de apartament nu necesita o cantitate mare de apa pe timp de iarna. Plantele intra in hibernare iarna, astfel incat procesul de dezvoltare este unul lent, dar nu oprit. De aceea, nu trebuie sa uiti sa uzi plantele pe timp de iarna.

Verifica nivelul de umiditate al solului cel putin o data pe saptamana. Uda planta atat cat apa sa poata fi absorbita de sol. Daca ramane apa in farfuriuta-suport, arunc-o. Plantele rezista mai bine daca exista o rutina a irigarii acestora.

Iarna, aerul tinde sa fie mai uscat. Pentru a asigura umiditatea in apropierea plantei, pune vase cu apa si pietris in jurul acestora.


4 Fertilizarea plantei pe timp de iarna


Hranirea plantei se face in general in perioada de primavara si vara. De la sfarsitul lui februarie, insa si inceputul lui martie, planta poate incepe sa se dezvolte din nou. Daca folosesti fertilizator , dilueaza-l la o concentratie de 50% pentru a-l folosi pe timp de iarna.


5 Curatarea plantei


Profita de perioada de iarna pentru a curata ghivecele de flori. Este momentul ideal pentru a face curat in ghivece, pentru a indeparta resturile, frunzele uscate, praful si impuritatile. Poti folosi apa calduta si un burete moale astfel incat sa speli bine frunzele si tulpina. Ai grija, insa, sa nu inunzi planta, iar dupa spalare las-o sa se usuce inainte sa o duci la locul ei.

In aceasta perioada in care planta hiberneaza, ai suficient timp pentru a te documenta mai mult despre nevoile sale. In acest fel, iti poti face o planificare pentru tot anul, in functie de specificul acesteia. La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, plantele incep din nou sa se dezvolte.

Sursa foto: yahoo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului