Plante de apartament

#plante de apartament #ingrijire plante #plante #plante iarna

5 moduri prin care sa iti faci plantele fericite in sezonul rece

Sezonul rece vine cu o serie de conditii de mediu provocatoare pentru plante. Daca vrei ca frumoasele tale prietene verzi sa fie fericite pana la primavara, este crucial sa controlezi cantitatile de lumina, apa si fertilizator pe care plantele tale le primesc in fiecare zi.

Ingrijirea plantelor in sezonul rece poate sa para o misiune stresanta si complicata, insa in realitate iti poti mentine "comorile vii" fericite prin cateva masuri usor de adoptat.


1. Evaluarea sanatatii plantei

O planta fericita este, de fapt, o planta sanatoasa. In timpul sezonului friguros, plantele pot suferi din cauza luminii insuficiente, pot fi udate excesiv pentru nevoile lor in stadiul de repaus (cand nu mai au nevoie de fertilizator) sau pot duce lipsa de ingrijiri specifice, in aceasta perioada in care sunt foarte sensibile.

Intereseaza-te asupra simptomelor bolii plantei tale si ofera-i ce pare sa ii lipseasca. De pilda, daca frunzele i se rasucesc sau isi pierd din pigment (cand ar trebui sa fie intinse si verzi), trebuie sa ii asiguri o sursa suplimentara de lumina. Cauta sfaturi de ingrijire potrivite speciei si nu amana tratamentul.


2. Eliminarea daunatorilor

Pe timp de iarna, plantele nu sunt deloc de rezistente in fata daunatorilor. Chiar daca aceste organisme periculoase pentru sanatatea plantei sunt mai numeroase in sezonul cald, ele pot sa supravietuiasca in sera sau la tine in casa. Foloseste periodic spray-uri organice speciale, pe care le gasesti in magazinele de specialitate.


3. Udatul plantelor iarna

Necesarul de apa al plantelor iarna se diminueaza, fara ca acest lucru sa insemne ca poti uita zile in sir sa le uzi. Ideal este ca, o data la doua zile, sa le umezesti pamantul cu apa pulverizata dintr-un recipient-spray. In acest fel, nu risti ca radacina sa putrezeasca.


4. Protejarea plantelor de frig

In zilele si, mai ales, noptile geroase, iti poti proteja plantele invelindu-le intr-un celofan. Specialistii recomanda folosirea unor accesorii de acest tip special concepute pentru confortul termic al plantelor. O folie banala din plastic poate sa inghete si ea foarte usor, deci sa afecteze mai mult planta, in loc sa o ocroteasca.


5. Aerisirea plantelor

Ai grija ca mediul in care tii plantele sa nu fie supraincalzit ziua sau noaptea. Mai mult decat atat, asigura-te ca aerisesti spatiul din cand in cand, oricat de rece ar fi aerul de afara. Plantele au nevoie de ventilatie si se pot ofili imediat daca le tii in caldura si aer inchis vreme indelungata!

Sursa foto:coolgarden.me

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare