Plante de apartament

#flori #inflorire #planta de apartament

10 motive pentru care o planta nu infloreste

Speciile de plante de interior care infloresc sunt extrem de apreciate pentru aspectul deosebit dat de florile abundente, in culori stralucitoare. Insa se intampla adesea ca, desi le acorzi o atentie deosebita, plantele sa nu mai produca flori. Motivele pentru care o planta nu mai infloreste sunt diverse si depind de nevoile specifice de ingrijire. Iata cateva dintre ele:


1 Nu respecti cerintele plantei legate de expunerea la lumina. Majoritatea plantelor care infloresc au nevoie sa fie expuse direct sau indirect la lumina soarelui timp de 4-6 ore pentru a produce flori frumoase.


2 Unele plante sunt extrem de pretentioase in privinta udatului. In afara de cantitatea necesara de apa specifica fiecarei specii unele dintre ele ca Aechmea sau Violetele africane de exemplu nu sporta sa fie udate pe frunze.  In schimb, in cazul Guzmaniei este recomandat sa-i stropesti frunzele cu apa o data pe zi.


3 De asemenea, un alt motiv pentru care planta nu infloreste poate fi acela ca a fost udata cu apa rece. Este bine ca apa cu care uzi plantele sa fie tot timpul la temperatura camerei.


4 Atentie si la pragul de caldura mai ales pe timp de iarna, cand plantele prefera o temperatura mai scazuta. De asemenea, fereste plantele care infloresc de socuri termice, avand grija sa le obisnuiti treptat cu temperatura inainte sa le scoti primavara pe balcon. Trandafirul japonez este foarte sensibil la schimbarile bruste de temperatura, spre exemplu.


5 Bolile si daunatorii sunt un alt motiv frecvent din cauza caruia planta nu poate produce flori. Pentru a evita raspandirea bolilor este bine sa indepartezi frunzele si florile afectate. In ceea ce priveste daunatorii, insecticidele ii vor indeparta insa este foarte posibil ca, dupa folosirea lor, planta sa nu mai infloreasca in sezonul respectiv.


6 Planta a fost divizata sau transplantata recent. Se intampla adesea ca dupa transplantare planta sa “refuze” sa infloreasca timp de cateva luni sau chiar ani, pana cand se va obisnui cu noua locatie.


7 Florile sunt plantate prea adanc. In cazul in care plantele de apartament au o buna parte din tulpina acoperita de pamant vor avea foliajul sanatos insa este posibil sa nu infloreasca.


8 Un alt motiv pentru care plantele nu infloresc este fertilizarea abundenta. Substantele fertilizante bogate in nitrogen spre exemplu ajuta foliajul sa capete un aspect sanatos insa inhiba dezvoltarea florilor .


9 Daca plantele sunt in varsta este posibil sa nu mai infloreasca. In acest caz este indicat sa colectezi un butas si sa inmultesti planta. E adevarat ca vei astepta un timp pana cand noua planta va ajunge la maturitate insa gandeste-te ca te vei putea bucura din nou de florile preferate.


10 La fel se intampla si in cazul in care plantele sunt prea tinere. Unele specii de plante de apartament au nevoie chiar si de 4-5 ani pentru a atinge maturitatea si a dezvolta flori, mai ales daca au fost crescute din seminte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului