Parinti

#educatie cpii #descarcare emotionala #studii strainatate #parasirea cuibului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Cand copiii sunt departe…

Se vorbeste destul de mult despre parintii care si-au abandonat copii si despre impactul devastator pe care il are acest abandon asupra copiilor ramasi pierduti si tristi pe la rude.

Insa, se vorbeste mai rar despre un alt fenomen cel putin la fel de frecvent – cel al parintilor care-si indeamna copiii sa plece in strainatate fie la studii, fie ca sa-si gaseasca un viitor mai bun. Parinti care, pentru ca nu mai vad niciun viitor in tara in care l-au adus pe lume, isi rup o bucatica de suflet si-si trimit copilul prin tari straine. Cum nu prea stim sa ne despartim, cel mai adesea evitam sa discutam despre, sa ne spunem cat de dor, de greu, de trist o sa ne fie, ca sa-l protejam pe celalalt. De fapt, asta este una dintre situatiile cele mai frecvente si cele mai nocive, in acelasi timp: evitam sa discutam despre chestiuni importante din dorinta de a-l proteja pe celalalt, uitand ca tacerea produce la fel de multa suferinta, daca nu cumva mai multa. "Nespusul" este mult mai toxic, mai devastator, mai chinuitor pentru relatii (fie in cele cu ceilalti, fie chiar in relatia cu tine insuti), decat "spusul" neplacut, greu si apasator.

Descarcarea emotionala a ambilor, le-ar permite o mai buna separare. Regretul este firesc, tristetea la fel insa ne temem sa traim emotiile asa-numite negative, negand brutal o parte importanta din noi insine. Rolul emotiilor “negative” este tocmai eliberarea, catharsisul, care are ca si consecinta linistirea interioara, permitand trairea plenara a emotiilor “pozitive”. Atunci cand porti in tine un regret major, fiecare bucurie va fi umbrita de amprenta acestuia.

Cum pregatesc plecarea copilului? Pai, spre exemplu, as sugera realizarea unor mesaje, colaje, fotografii cu cele mai bune momente ale familiei, sau mici montaje video, sau poate un tricou imprimat cu o poza a familiei, sau scrierea unor scrisori, sau oferirea unor obiecte simbol, semnificative pentru familie (un inel, un pandant, o bratara etc.). Toate acestea ii vor fi un adevarat balsam de suflet in momentele lui grele, pe care este posibil sa nu le impartaseasca cu parintii… din aceeasi dorinta de protectie, evident! Asigurarea ca va poate contacta oricand si pentru orice, inclusiv pentru reteta de catite. Apropo, i-ar fi extrem de util sa stie sa-si prepare chestii simple si rapide, sa stie sa separe rufele colorate de cele alb/negru pentru dificultatile majore de adaptare vor din categoria “cum spala/gatea/facea mama?”

Pentru parintii ramasi acasa, este bine sa-si mentina rutina, sa ramana activi si curiosi. Sa nu puna presiune privind reusita copilului, ci sa transmita mesajul ca orice este o experienta binevenita si ca poate veni oricand senin acasa, daca simte ca nu ii este confortabil. Multi copii se chinuie prin strainatate cu un puternic sentiment de dezadaptare, acceptand situatii umilitoare, compromisuri grele, doar ca sa nu-si dezamageasca parintii, care au facut atatea “sacrificii” pentru fericirea lui. O fericire platita prea scump, nu te mai poate implini. Venirea acasa nu este un esec, ci poate sa fie sansa de a schimba ceva si pe aici.

De asemenea, sa nu uitam beneficiile tehnologiei moderne. Este bine ca parintii sa stie inainte de plecare cum functioneaza retelele de socializare, Skype-ul sau alte modalitati de messenger, call si video-call. Din fericire, traim o perioada in care comunicarea se realizeaza instant, asa ca ar fi pacat sa nu ne folosim de ceea ce exista.

Plecarea din cuib nu este usoara, dar este o etapa importanta pentru autonomia copilului. Are nevoie sa-si intinda aripile, iar daca zborul lui va atinge si zari indepartate, parintii trebuie sa-l incurajeze in drumul lui, sa-i fie aproape si sa creada in el.

Suyrsa foto: theguardian.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea