Parinti

#diabet gestational #glicemie #sarcina

Expertul Acasa.ro, dr Tarek Abdou, medic specialist obstetrica-ginecologie: Diabetul gestational. Cat de dulce sa fii cand esti gravida

 

Diabetul gestational este o boala temporara, care apare pe timpul sarcinii, atunci cand corpul tau nu produce suficienta insulina, iar nivelul de glucoza din sange este ridicat. De obicei, diabetul gestational se dezvolta in jurul saptamanilor 24-28 ale sarcinii, iar dupa nastere dispare. Totusi, chiar daca glicemia revine la normal, e semn ca mama are un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vietii.

Simptome

Diabetul gestational are aceleasi simptome ca diabetele de tip 1 si 2: stare de oboseala, senzatia de gura uscata, sete continua, urinari dese si ameteli. Dar cum sunt stari destul de generale, e bine sa mergeti la medic odata ce sarcina ajunge la 24 de saptamani, pentru a verifica nivelul glucozei din sange.

Diagnostic

Cel mai simplu mod de a afla daca suferi de diabet gestational este sa faci testul de toleranta la glucoza. Pentru a fi concludent, e nevoie ca in seara de dinaintea testului si in dimineata respectiva sa nu mananci nimic si sa bei doar apa. Dupa ce ti se recolteaza o proba de sange, pentru a vedea care este nivelul de baza al glicemiei, pe nemancate, vei bea o bautura care contine 75 de grame de glucoza. Apoi, ti se va lua din nou sange, intai dupa o ora si inca o data dupa doua ore. In functie de cum raspunde organismul tau la glucoza si de valorile glicemiei inregistrate dupa fiecare recoltare, medicul iti poate spune daca ai sau nu diabet.

La cine apare?

Este mult mai probabil sa faci diabet de sarcina daca esti obeza, daca ai fost diagnosticata cu sindromul ovarului polichistic sau ai rude de gradul 1 cu diabet. S-a observat si ca femeile care au avut diabet gestational la o sarcina anterioara, precum si cele care au nascut anterior un copil cu o greutate de peste 4,5 kilograme, sunt mai predispuse la aceasta afectiune.

Tratament

Pentru ca nivelul glucozei din sange trebuie mentinut in anumiti parametri, e nevoie ca femeile cu diabet gestational sa adopte o alimentatie sanatoasa si sa apeleze si la cateva exercitii fizice usoare. In plus, trebuie sa isi monitorizeze glicemia in fiecare zi, pentru a observa evolutia. Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, medicul va prescrie un tratament in functie de particularitatile fiecarei femei si va decide daca este nevoie de insulina sau nu.

Riscuri

Cele mai multe femei cu diabet in sarcina nasc bebelusi sanatosi. Totusi, daca nu e depistat si tratat la timp, pot sa apara complicatii atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Nivelul crescut de glucoza pe care fatul il primeste prin placenta va stimula secretia de insulina, iar bebelusul se poate naste cu o greutate mai mare decat cea normala. In plus, acesta va fi predispus la a deveni obez si a face diabet de tip 2 cand devine adult. Pentru mama, diabetul in sarcina creste riscul unei nasteri premature si poate determina cresterea cantitatii de lichid amniotic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diagnostic anticipat pentru diabet. Uite ce boli te ajuta sa previi!

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea