Oscar

#oscar 2009 #predictii #wall-e #waltz with bashir #benjamin button #batman #the dark knight

Si Oscarul merge la... (partea II)

Saptamana trecuta va invitam sa speculati alaturi de noi castigatorii premiilor Oscar din 2009 si va promiteam va vom reveni cu partea a doua a articolului.

WALL-E – filmul revelatie al anului 2008

wall-eInca de cand a fost lansat, Wall-E a fost considerat castigator al catorva premii Oscar, iar cei care l-au vazut stiu de ce. Povestea unui robotel lasat pe Pamant sa curete planeta de gunoaie se indragosteste de Eve, un alt robot upgradat cu o misiune mai putin murdara.

Criticii il vedeau entuziasmati pe Wall-E propulsat direct in categoria “cel mai bun film” in ciuda faptului ca este un film de animatie. Wall-E nu a ajuns atat de departe, insa a pus mana pe sase nominalizari, doua dintre ele fiind la categorii importante precum “cel mai bun scenariu original” sau “cel mai bun film animat”, unde se bate cu Bolt si Kung-Fu Panda.

Wall-E este bineinteles favorit si aproape sigur castigator, dar animatia lui Andrew Stanton poate produce una din surprizele de anul acesta, daca va reusi sa plece acasa si cu trofeul pentru “cel mai bun scenariu original”, unde singurul sau concurent serios este Milk.

Nu la fel de simplu stau lucrurile cu nominalizatii la “cel mai bun scenariu adaptat ” (scenariu scris pe baza unei carti sau piese de teatru). Toti cei cinci nominalizati (The Curious Case of Benjamin Button, Doubt, Frost/Nixon, The Reader, Slumdog Millionaire) la aceasta categorie au sanse egale. Si totusi am impresia ca in aceasta isterie creata de Slumdog, filmul lui Danny Boyle ar putea triumfa si aici.

The Dark Knight – favorit la premiile tehnice

The Dark Knight, desi cel mai mare incasator al anului 2008 si unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei a pierdut ocazia de a fi nominalizat la categorii importante. Singurul Oscarthe curious case of benjamin button important pe care l-ar putea lua filmul lui Christopher Nolan este cel pentru ‘actor in rol secundar”.

Totusi, The Dark Knight mai are 7 nominalizari la categorii precum “cea mai buna imagine”, “cel mai bun montaj”, “cel mai bun sunet”, “cel mai bun montaj de sunet”, “cele mai bune efecte speciale” , “cel mai bun machiaj” si unde ar putea primi cateva premii Oscar, mergand pe acelasi sistem de “compensatii” dupa care se conduc membrii votanti ai Academiei si despre care vorbeam saptamana trecuta.

Dar chiar si aceste premii tehnice depinde de foarte multe variabile. De exemplu, daca The Curious Case of Benjamin Button nu castiga la nicio categorie importanta, este foarte posibil sa castige la categorii tehnice si sa-l lase masca pe Cavalerul Negru. Sau, in cel mai fericit scenariu, Benjamin Button si Batman si-ar putea imparti in mod egal aceste premii cu ajutorul voturilor Academiei, astfel incat nimeni sa nu plece acasa cu mana goala.

La Oscar 2009 isi face loc si Ducesa

the duchessProbabil va mai aduceti aminte de The Duchess, cronica romantata a vietii Ducesei Georgiana of Devonshire cu Kiera Knightley in rol principal. Filmul a fost unul dintre cele mai asteptate anul trecut, dar si unul dintre cele mai dezamagitoare, pentru ca nu spune nimic. Regizorul o lasa pe Knightley sa ne tortureze vreo doua ore cu lamentarile ei de femeie maritata cu unul dintre cei mai puternici si indiferenti barbati din Anglia contemporana.

Desi multi o vedeau pe actrita britanica nominalizata din nou la Oscar, singurele categorii la care a reusit The Duchess sa capete nominalizari sunt “cele mai bune costume” si “cele mai bune decoruri”. Cum rochiile cu crinolina si budoarele aristocratiei au fascinat dintotdeauna Academia, Ducesa ar putea lua la curte cel putin un premiu Oscar.

Vals cu Bashir sau In clasa?

Americanii si-au indreptat anul acesta greseala comisa in 2008, cand au omis sa includa castigatorul Palme d’Or-ului (4 luni, 3 saptamani si 2 zile al lui Cristian Mungiu) pe lista filmelor straineentre les murs nominalizate la “cel mai bun film strain”, si au schimbat sistemul de votare.

Astfel, castigatorul premiului Palme d’Or de anul acesta, pelicula franceza Entre les murs/ In clasa, a primit o nominalizare la categoria “cel mai bun film strain”. Ramane insa de vazut daca va castiga Oscarul, pentru ca principalul concurent este mult-premiatul Waltz With Bashir/Vals cu Bashir, care a si fost recompensat in urma cu o luna cu un Glob de Aur.

Academia are o misiunea grea si in alegerea celui mai bun "film strain" si inevitabil va supara pe cineva, fie ca va alege pelicula animata despre razboiul israeliano-libanez de la inceputul anilor ’80, fie ca va premia optimistul Entre les murs.

Urmareste trailerul filmului de animatie Wall-E.



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele