Oscar

#oscar 2010 #nominalizari #actori #film

Oscar 2010: Batalia pentru "Cel mai bun actor in rol secundar"

Dintre toti actorii nominalizati la categoria “Cel mai bun actor in rol secundar” la editia din acest an a premiilor Oscar, unul singur detine deja o statueta.
 
Dar haideti sa aflam cate ceva despre el si contracandidatii sai la premiile Academiei Americane de Film.


Woody Harrelson
Dupa roluri senzationale in pelicule precum Natural Born Killers, White Men Can’t Jump sau The People vs. Larry FlyntWoody Harrelson este acum  capitanul Tony Stone in The Messenger, o drama despre povestea unui soldat american ce se trezeste in mijlocul unei dileme morale dupa ce devine iubitul vaduvei unui ofiter cazut la datorie.

Harrelson a mai fost nominalizat o singura data la Oscar pentru rolul principal din The People vs. Larry Flynt (1996). A ramas, insa, doar cu nominalizarea, membrii Academiei fericindu-l pe Geoffrey Rush pentru partitura din Shine.


Matt Damon
Bazat pe romanul "The human factor: Nelson Mandela and the game that changed the world" al scriitorului  John Carlin , Invictus arata modul in care Nelson Mandela (Morgan Freeman), primul presedinte de culoare al Africii de Sud  si-a unit fortele cu Francois Pienaar (Matt Damon), capitanul nationalei de rugby, eliminand tensiunile acumulate de-a lungul anilor intre albi si populatia de culoare.

Pentru rolul lui Pienaar din InvictusDamon a tot primit nominalizari (inclusiv la Globurile de Aur), insa niciuna dintre ele nu a avut vreo finalitate. Daca juriul va inclina balanta in favoarea sa la gala din 7 martie , ar fi cel de-al doilea Oscar castigat de Matt Damon in cariera. Prima statueta Oscar a castigat-o in 1997, Damon impartind atunci premiul pentru “Cel mai bun scenariu” cu Ben Affleck.


Christopher Plummer
Veteranul Christopher Plummer a aparut in peste 150 de filme si, in mod curios, nu a fost bagat pana acum in seama de membrii Academiei. Iata ca anul 2010 i-a adus prima sa nominalizare la Oscar pentru rolul secundar din The Last Station, pelicula care a are ca punct de pornire romanul omonim lui Jay Parini, adaptat  pentru marele ecran de scenaristul si regizorul Michael Hoffman

Plummer suprinde perfect lupta marelui scriitor rus Lev Tolstoi, care incearca sa stabileasca un echilibru intre faima sa de scriitor si ideea de viata simpla pe care a sustinut-o dintotdeauna.


Stanley Tucci
Susie Salmon, o fata de numai 14 ani (Saoirse Ronan), este violata si ucisa cu salbaticie de un criminal a carui identitate ramane necunoscuta. Susie e prinsa intre doua lumi – nici nu e in viata, dar nici nu a trecut definitiv in lumea celor drepti –  si ii ajuta pe cei dragi sa-l prinda pe asasin. Aceasta este povestea din The Lovely Bones, un thriller emotionant al carui scenariu e bazat pe un bestseller scris de Alice Sebold.

Stanley Tucci este actorul caruia i-a revenit sarcina deloc placuta de a juca rolul lui George Harvey, cel care i-a curmat zilele lui Susie.

Ca si in cazul lui Christopher PlummerTucci a fost ocolit pana acum de Oscaruri, nu insa si de Globurile de Aur, actorul avand in palmares 2 trofee pentru prestatiile din serialele TV Conspiracy (2001) si Winchell (1999).


Christoph Weiz
Necunoscut pana acum publicului larg, actorul german Christoph Waltz a dat lovitura anul trecut cu rolul colonelului Hans Landa, supranumit si “Vanatorul de evrei”, din ultramediatizatul Inglourious Basterds.

Rolul lui Landa i-a adus lui Waltz premiul pentru "Cel mai bun actor" la editia din 2009 a Festivalului de Film de la Cannes, precum si trofeul pentru "Cel mai bun actor in rol secundar" la cea de-a 67-a editie a Globurilor de Aur. Waltz este, de altfel, si marele favorit la Oscarurile din martie.

Iata ce spunea Quentin Tarantino, regizorul si totodata scenaristul peliculei despre personajul lui Landa: “Cred ca Landa este unul dintre cele mai bune personaje pe care le-am scris si pe care le voi scrie vreodata si Christoph l-a interpretat fara gres. Este adevarat ca daca nu gaseam pe cineva la fel de bun ca Christoph era posibil sa nu realizez ‘Inglourious Basterds’”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele