Oscar

80 de ani de Oscar in 25 de randuri

1. Prima ceremonie de decernare a premiilor Oscar a avut loc in 1929 in cadrul unui banchet al Academiei Americane de Film. Au participat 270 de invitati, iar biletul de intrare a costat 5 dolari.

2. In primul an, castigatorii premiilor au fost anuntati cu 3 luni inainte de gala propriu-zisa.

3. Timp de 10 ani, rezultatele voturilor membrilor academiei erau date in avans presei chiar in noaptea Oscarurilor. Dar in 1940, ziarul Los Angeles Times a publicat lista castigatorilor inainte de seara galei, astfel, incepand cu 1941, academia a adoptat sistemul plicurilor sigilate, care se foloseste si astazi.

4. Transmiterea Oscarurilor in direct a devenit o traditie inca din al doilea an al spectacolului. Prima trasnmisiune in direct a avut loc la radio si a durat o ora.

5. Pana in 1942, decernarea premiilor Oscar avea loc in cadrul unui banchet organizat de academie, insa din cauza celui de-al doilea razboi mondial si a prezentei tot mai numeroase la seara de gala, show-ul a inceput sa fie gazduit in marile sali de spectacol din cetatea filmului.

6. In 1945, pentru prima oara ceremonia a fost transmisa la radio soldatilor americani care luptau in razboi, in afara Statelor Unite.

7. Prima editie televizata a Oscarurilor a avut loc in 1953, iar in 1966 ceremonia a fost urmarita pe micul ecran in culori.

8. Televiziunea care detine drepturile de difuzare a galei Oscarurilor incepand din 1976 este ABC. Contractul lor cu Academia Americana de Film expira de abia in 2014.

9. Din 2002, locul de desfasurare al Oscarurilor este Kodak Theatre de la Hollywood.

10. La prima editie a premiilor Oscar, au fost acordate 15 statuete (dintre care doar una a mers la o femeie), dar la a doua editie numarul acestora a scazut la 7.

11. Firma de audit, care se ocupa de inregistrarea si centralizarea voturilor membrilor Academiei Americane de Film inca din 1934, este PricewaterhouseCoopers .

12. Categoria pentru cel mai bun rol secundar a fost introdusa de abia in 1936.

13. Premiul pentru efecte speciale a fost acordat pentru prima data in 1939, iar doua decenii mai tarziu, in 1963, membri academiei au decis desprinderea categoriei in doua si acordarea a doua premii diferite: pentru efecte sonore si pentru efecte vizuale.

14. Categoria de cel mai bun documentar a fost introdusa in 1941, iar cea pentru cel mai bun film strain, in 1947. Drama neo-realista Shoe-shine a regizorului Vittorio De Sica a fost primul film strain premiat cu Oscar. Categoria de cel mai bun film strain a aparut pe buletinele de vot anuale de abia in 1956.

15. Oscarul pentru cele mai bune costume a fost acordat pentru prima oara in 1948.

16. Premiul pentru machiaj a devenit o categorie de sine statatoare in 1981.

17. In 2001, academia introduce categoria Cel mai bun film de animatie, desi la Hollywood se realizau desene animate de mai bine de 60 de ani.

18. Gala premiilor Oscar a fost amanata doar de 3 ori in toata istoria sa: prima data s-a intamplat in 1938 cand inundatiile au distrus orasul Los Angeles si ceremonia a fost amanata cu o saptamana; a doua oara, in 1968, din cauza asasinarii lui Martin Luther King cu doar cateva zile inainte de Oscaruri; si in 1981, cand show-ul a fost amanat cu 24 de ore din cauza atentatului de asasinat asupra Presedintelui american Ronald Regan.

19. Accesul la gala celebrelor distinctii se face numai pe baza de invitatie, biletele nu sunt vandute public.

20. Statueta Oscar "s-a nascut" in 1928 si initial s-a numit "trofeul academiei", "trofeul auriu" si "trofeul de merit". 

21. Oscarul infatiseaza un cavaler care tine o sabie deasupra unei role de film cu 5 spite. Cele 5 spite fac referire la departamentele initiale ale academiei: actori, scenaristi, regizori, producatori si tehnicieni.

22. Statueta cantareste 3.85 kg si are 34,29 cm inaltime. Baza este din metal, desi pana in 1945 s-a folosit marmura neagra.

23. Oricat de surprinzator ar parea, Oscarul nu este din aur. Statutele sunt facute dintr-un aliaj special numit britannium si placate cu aur de 24 de karate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza crizei de metal, statuetele erau realizate din regips in loc de bronz.

24. Originea poreclei Oscar este inca incerta. De-alungul timpului, originea numelui Oscar a fost atribuita, de cele mai multe ori, unei bibliotecare a academiei americane, care a afirmat ca statueta seamana cu unchiul ei pe nume… Oscar. Prima data, numele de Oscar este preluat de un ziar in 1934, cand un editor de la Hollywood a scris despre premiul primit de Katherine Hepburn, facand referire la Oscar. Academia a adoptat oficial numele de abia in 1939. 

25. Intre 1930-1950, copiii actori care castigau un premiu Oscar, primeau o statueta in miniatura. Cand Walt Disney a castigat Oscarul pentru Alba ca Zapada si cei sapte pitici, i-a fost inmanata o statueta in marime normala si alte sapte mai mici.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele