Oscar

#daniel day-lewis #my left foot #taxi driver #martin scorsese #oscar #filme

10 filme care ar fi trebuit sa ia Oscarul

Cum suntem in plin sezon de Oscar si peste tot se discuta despre mult ravnitele premii, despre pronosticuri, despre cine si ce va castiga, ne-am gandit sa va prezentam un top al filmelor nominalizate la categoria cel mai bun film, in ultimii 30 de ani, si care nu au primit statueta desi ar fi trebuit. Nu numai Cristian Mungiu a fost nedreptatit de membrii Academiei Americane de film, filmul sau nefiind inclus anul trecut nici macar pe lista preliminara nominalizarilor. De-alungul istoriei cinematografice, exista multe pelicule care se pare nu i-au impresionat pe membri academiei.

1. Filmul lui Roman Polanski , Pianistul , a pierdut in 2003 Oscarul pentru cel mai bun film in fata mai putin impresionantului Chicago , musical-ul lui Rob Marshall . Totusi, pentru a fi “politically correct”, votantii Academiei Americane i-au acordat lui Polanski premiul pentru cel mai bun regizor, desi acesta nu a fost prezent la ceremonia de decernare a faimoaselor statuete.

Trailer Pianistul

2. Salvati soldatul Ryan este o alta pelicula careia i s-a facut o mare nedreptate in 1999, cand a fost ignorata in favoarea unei comedioare romantice de epoca, Shakespeare in Love . Drama de razboi a lui Steven Spielberg se pare ca nu a stors lacrimi din ochii membrilor academiei asa cum a reusit blonduta Gwyneth Paltrow .

Trailer Salvati soldatul Ryan

3. Doar cu un an inainte, academia “marcase” din nou in poarta ratarilor fabuloase cand s-a hotarat sa acorde Oscarul pentru cel mai bun film productiei lui James Cameron , Titanic . Filmul a avut incasari uriase si i-a propulsat pe atunci tinerii Leonardo DiCaprio si Kate Winslet  in topul celor mai cautati actori din cetatea filmului. Despre L.A.Confidential, productia "scufundata" de Titanic , criticii au spus ca daca actiunea peliculei ar fi fost plasata intr-un alt oras decat Los Angeles, filmul ar fi reusit sa plece cu stralucitoarea statueta.

Trailer L.A. Confidential


4. Sa speram ca anul acesta fratii Coen vor avea mai mult succes decat in 1997 si vor apuca Oscarul pentru cel mai bun film. Acum 11 ani, povestea neo-noir a lui Joel Coen din Fargo a trebuit sa plece capul in fata melodramei Pacientul englez a lui Anthony Minghella .

fargo

5. In 1995, povestea despre frica si speranta din Inchisoarea Ingerilor , nu a reusit sa-i faca pe membri Academiei Americane de film sa acorde peliculei lui Frank Darabont cea mai ravnita statueta din lumea cinema-ului. Acestia din urma au votat pentru mai comercialul Forrest Gump al lui Robert Zemeckis .

inchisoarea ingerilor

6. Este bine cunoscut faptul ca Martin Scorsese nu se regaseste pe lista preferatilor Academiei Americane, el detinand un numar record de participari la Oscar de unde a plecat cu mana goala, pana anul trecut insa, cand Cartita a reusit sa smulga statueta. In 1991, unul dintre cele mai bine cotate filme ale cinematografiei americane, Baieti buni a ratat Oscarul pentru cel mai bun film in fata dramei unui veteran din Razboiul Civil regizata de Kevin Costner , Dansand cu lupii .

goodfellas

7. In 1989, toata lumea era sigura ca premiul Oscar va ajunge fie la My Left Foot (cu Daniel Day-Lewis in rolul unui pictor bolnav de o maladie incurabila), fie la Dead Poets Society, al lui Peter Weir . In schimb, filmul castigator s-a dovedit a fi o poveste amuzanta cu morala rasiala despre prietenia dintre o batrana evreica si soferul ei de culoare, Drivind Miss Daisy.

my left foot

8. O situatie asemanatoare s-a petrecut si in 1981 cand doua filme remarcabile, Omul Elefant al lui David Lynch si Taurul Furios al lui Martin Scorsese (intr-adevar, din nou ghiniostul Scorsese) au cedat lupta in fata modestului Ordinary People: o drama de familie regizata de Robert Redford .

raging bull

9. Una dintre cele mai pregnante gafe comise de academia americana a fost cu siguranta ignorarea, la ceremonia Oscarurilor din 1980, peliculei anti-razboi a lui Francis Ford Coppola , Apocalipsul acum . Votantii de la Hollywood au preferat sa acorde marele premiu unei drame de familie, Kramer vs. Kramer.

Trailer Apocalipsul acum

10. Si din nou, Scorsese! 1977 a fost un an in care pe lista celor 5 nominalizate la categoria cel mai bun film figurau productii importante si era greu de dat un pronostic . Totusi, nimeni nu a putut explica de ce au ocolit membrii academiei pelicule precum The Network (in regia lui Sidney Lumet ), All the President’s Men (regia Alan J. Pakula ) sau Taxi Driver -ul lui Martin Scorsese si ce i-a indemnat sa aleaga, dintre toate povestile, pe cea a boxerului Rocky Balboa . Oscarul a aterizat in cele din urma in manusile lui Rocky. Misterioase sunt caile Hollywood-ului!

taxi driver

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele