INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Nunta

# organizare nunta #planificare nunta #traditii nunta #obiceiuri nunta

Traditii si obiceiuri romanesti de nunta, in functie de regiune

Cei care isi doresc o nunta traditionala pot introduce in planificarea acesteia traditiile si obiceiurile de nunta specifice zonei in care traiesc.  Iata cateva dintre cele mai cunoscute traditii de nunta, in diverse regiuni ale Romaniei:

Obiceiuri de nunta in Moldova

La inceputul nuntii, vorniceii, lautarii, mirele si nasii merg impreuna la casa miresei. Vornicica are rolul de a o ajuta pe mireasa sa prinda in piept marturiile nasilor de nunta, domnisoarelor de onoare, socrilor, rudelor si celorlalti participanti.

In Moldova, mireasa duce o galeata impodobita cu busuioc si o umple cu apa. Apoi, mireasa inmoaie busuiocul in apa si stropeste in semnul crucii fetele de maritat. Se crede ca stropitul le va aduce noroc sa se marite mai repede.

La intrarea in restaurantul unde este petrecerea de nunta, parintii mirilor ii servesc pe acestia cu dulceata de cirese albe, simbol al unei vieti dulci impreuna.

Obiceiuri de nunta in Banat

In Banat se practica chemarea la nunta. Aceasta este facuta de catre miri, vornici si socri, care impart vin si tuica.
Mirele trebuie sa mearga la casa miresei, pentru a o cere de la parintii ei. Prima data, parintii miresei ii aduc viitorului ginere o batrana, apoi o fetita si a treia oara o aduc pe fiica lor.

A doua zi dupa nunta, mirii trebuie sa mearga la nasii lor cu un dar, drept multumire pentru nunta.

Obiceiuri de nunta in Muntenia

In Muntenia, deasupra capului miresei se rupe un colac. Nasa este cea care trebuie sa faca acest lucru inainte ca alaiul sa plece spre biserica.
In Muntenia, miresei i se ia voalul in timpul nuntii si acesta este inlocuit cu un batic. Trecerea de la voalul de mireasa la batic simbolizeaza noul statut de sotie. Voalul este dat fetei care va prinde buchetul de mireasa.

Tot aici, mireasa isi scrie pe talpa pantofului numele fetelor nemaritate care participa la nunta. Traditia spune ca atunci cand pe talpa ramane un nume inca vizibil, acea fata se va marita prima.

In Muntenia, la tara, mirele si prietenii lui impodobesc un brad care este tinut in fruntea alaiului de nunta. Dupa sfarsitul nuntii, bradul se aseaza la usa tinerilor casatoriti pana cand se usuca.

Obiceiuri de nunta in Dobrogea

In Dobrogea, nunta tine cateva zile, incepe joi si se termina duminica. Cu toate acestea, mirii se vad pentru prima data sambata. Inainte de nunta, nasa vine acasa la mireasa, ii inchina voalul deasupra capului si i-l pune provizoriu pe cap. In ziua nuntii, tot nasa este cea care fixeaza voalul pe capul miresei.

Potrivit traditiei, daca ploua in ziua nuntii, este semn de noroc. Barbatii care doresc sa aiba o sotie ascultatoare trebuie sa se aseze pe rochia ei de mireasa, cand sunt ingenunchiati in biserica.

Obiceiuri de nunta in Oltenia

In Oltenia, nasii de nunta trebuie sa fie din randul nasilor de botez ai mirelui, in caz contrar, mirele ar putea fi blestemat. Nasii sunt cei care cumpara voalul miresei, floarea mirelui si lumanarile pentru cununia religioasa.

In Oltenia, vornicul are un rol important la nunta. Acesta invita nuntasii, planifica horele de la nunta, se ocupa de mese, rosteste urarile de nunta si ii cheama pe mire si mireasa sa ceara iertarea parintilor inainte de cununie.










 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului