Nunta

#nunta #superstitii

Nunta in luna mai, sortita esecului? Superstitii si obiceiuri

Dupa iesirea din Postul Pastelui se redeschide sezonul de nunti, dupa 7 saptamani. Totusi, superstitiosii spun ca o nunta in luna mai este de rau augur.

Din generatie in generatie s-a perpetuat ideea ca unirea destinelor in luna mai aduce ghinion si ca mariajul nu va fi unul de durata. Acesta superstitie nu exista doar la romani, ci in multe alte tari.

Englezii cred ca luna mai aduce ghinion nu doar celor ce se casatoresc, ci si celor nascuti în ea. Francezii, ins, la fel ca şi restul populatiei din Europa Centrala a secolelor XVI – XVII, credeau ca in luna mai s-ar fi savarsit o uniune incestuoasa, aducatoare de rele, prin casatoria diavolului cu propria sa mama. Azi, insa, astfel de superstitii au disparut.

In Romania, in schimb, se crede inca in Iele, ale caror duhurile se spune ca ar cutreiera cinci saptamani dupa Paste, influentand in rau orice inceput.

Miturile legate de nuntile din mai par sa isi aiba originea in vremurile vechilor romani. Insusi Ovidiu scria: "Acea vreme nu e de bun augur pentru mariajul vaduvei sau al virginei. Cea care se casatoreste atunci nu va ramane mult nevasta".

Printre pagani circula o alta zicala: "Casatoreste-te in luna mai si o sa regreti acea zi".

Cand este cel mai potrivit moment pentru nunta

Romanii alegeau cu grija ziua nuntii, din cauza superstitiilor legate de zile, luni sau anotimpuri de rau augur; ei credeau ca perioada ideala pentru cununii era a doua jumatate a lunii iunie. In Anglia straveche, luna mai reprezeta inceputul primaverii, moment dedicat orgiilor in aer liber si nicidecum inceputului unei casnicii. Chiar si regina Victoria le-a interzis copiilor sai sa se casatoreasca in aceasta luna.

In zilele noastre superstitia s-a mai schimbat si se spune ca nuntile facute in mai poate fi de bun augur sau un esec total.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului