Nunta

#divort #mariaj #casatorie #greutati casatorie #secrete casatorie

5 lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le stii inainte sa te casatoresti

Multi tineri se casatoresc convinsi fiind ca dragostea si afinitatile comune ii vor tine impreuna pana la batranete. E adevarat ca unii divorteaza, dar totusi, cat de greu poate fi? Psihologii care au studiat relatiile de cuplu au intocmit o lista a lucrurilor pe care ar trebui sa le stii din timp:

1. Casatoria se poate dovedi mai grea decat te asteptai

Casatoria este o provocare pentru noi toti, fara nicio exceptie. Nimeni nu are armele ideale pentru succes si nici nu exista un ghid pentru un mariaj perfect sau usor. In ciuda intentiilor noastre bune, casatoria poate reprezenta o batalie pentru care nu suntem pregatiti. Dar asta nu inseamna ca ceva este gresit. Asta inseamna doar ca mariajul este un dascal dur, iar noi toti avem multe de invatat.

2. Pasiunea nu ramane constanta

Poate iti imaginezi ca pasiunea mistuitoare de acum nu se va stinge toata viata. Incearca sa privesti putin in perspectiva. Peste cinci ani, spre exemplu, s-ar putea sa aveti deja un copil si o cariera stresanta. Atunci, fiorul incepe sa se estompeze vrand nevrand. Nu mai e nimic nou in cuplu, dar voi va trebui sa gasiti totusi modalitatile pentru ca sexul sa nu devina plistisitor sau o rutina.

3. Generozitatea e cheia

Cu cat veti renunta mai repede la notiunea de egalitate, cu atat veti fi mai fericiti. Daca va veti urmari mereu pasii si veti calcula fiecare ce a facut va va fi tot mai greu. Sfatul consilierilor de cuplu este sa fiti generosi si sa va oferiti sustinere reciproca. Cele mai fericite cupluri sunt cele in care partenerii acorda mai multa atentie la ceea ce ofera, decat la ceea ce primesc in schimb.

4. Diferentele trebuie sa va uneasca, nu sa va desparta

In timp, s-ar putea sa realizati ca, de fapt, sunteti mai diferiti decat v-ati imaginat. Insa trebuie sa invatati sa folositi aceste diferente in avantajul vostru. Ganditi-va ca asa puteti descoperi incontinuu lucruri noi unul la celalalt si, astfel, casatoria sa nu fie deloc plictisitoare.

5. "Ca doi sa fie una" nu e cea mai sanatoasa varianta

Cel mai bine este, spun psihologii, ca partenerii sa isi pastreze individualitatea. Chiar si atunci cand esti proaspat casatorit ai nevoie de timp pentru tine, pentru gandurile tale. In urma studiilor s-a constatat ca mariajele cele mai fericite sunt cele in care cei doi pun pret pe libertatea de gandire si de miscare a celuilalt. Pentru ca abia atunci se apreciaza reciproc mult mai bine.

Sursa foto: wisegeek.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului