De prin lume adunate

#expozitii #spectacole #concerte #Ziua Limbii Romane

Ziua Limbii Romane, sarbatorita in intreaga Europa

Ziua Limbii Romane, marcata pe 31 august, va fi sarbatorita printr-o serie de expozitii, spectacole si concerte, organizate in reteaua Institutelor Culturale Romane din strainatate.


Proiectul de lege care instituie data de 31 august drept Ziua Limbii Romane a fost adoptat in februarie. Initiat de 166 de parlamentari, proiectul legislativ prevede ca Ziua Limbii Romane sa fie marcata de autoritati si institutiile publice, precum si de institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane, noteaza ICR.

Ziua Limbii Romane in Italia

"Accademia di Romania" din Roma, in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane, organizeaza in perioada 3-8 septembrie o expozitie cu 50 de fotografii - portrete ale scriitorilor si poetilor romani, dar si facsimile si manuscrise ale unora dintre cei mai cunoscuti scriitori ai Romaniei (Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ion Creanga, I.L. Caragiale etc.).

Ziua Limbii Romane in Ungaria

ICR Budapesta sarbatoreste Ziua Limbii Romane pe 2 septembrie, la Micherechi, cu spectacolul interactiv "Magia cuvantului". Evenimentul coincide cu prima zi de scoala in Ungaria si este dedicat copiilor romani dornici sa pastreze viu tezaurul lingvistic mostenit de la stramosii lor.

Ziua Limbii Romane in Moldova

La Chisinau vor fi organizate o serie de evenimente pentru a celebra Ziua Limbii Romane. In perioada 28 august-27 septembrie, la Casa de Cultura din Leova, va fi organizata expozitia "Sufletul satului romanesc".

La Straseni, pe 27 august, va avea loc expozitia "Mihai Eminescu". Aceasta va fi alcatuita din 22 de bannere si va fi insotita de lucrarea "Mihai Eminescu. Dictionar enciclopedic" si CD-ul aniversar "Ramai, iubirea mea, ramai", continand o serie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija.

De asemenea, in perioada 31 august - 2 septembrie, la Academia de Stiinte a Moldovei si la alte institutii de invatamant superior din Republica Moldova se va desfasura conferinta internationala "Limba Romana - limba a integrarii europene".

Ziua Limbii Romane in Spania si Franta

ICR Madrid organizeaza in perioada 31 august - 10 septembrie proiectul online "Ziua limbii romane in Spania", o campanie de promovare a limbii si literaturii romane traduse in spaniola.

ICR Paris organizeaza recitalul "Sunt un orb", in interpretarea actorului Horatiu Malaele, la sala bizantina a Palatului Behague, pe 31 august.

Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea