De prin lume adunate

#muzeul taranului roman #sarbatoare #cocnerte #expozitii #targuri

Zilele Muzeului Taranului Roman

La inceput de toamna, Muzeul Taranului Roman se sarbatoreste cu targuri, expozitii si arta culinara . Evenimentul Zilele Muzeului Taranului are loc in perioada 10 - 19 septembrie.
 

Targul mesterilor iconari

 

Inaltarea Sfintei Cruci , sarbatoare importanta pentru poporul roman, se praznuieste la muzeu cu mesteri, iconari, cruceri si artisti. Praznicul tine 5 zile, in perioada 10 - 14 septembrie. La targ vei gasi troite, cruci, icoane, miniaturi sau ingeri tesuti. Mesterii iconari te vor ademeni cu povesti despre munca lor. Tot in cadrul targului vei gasi si produse de post precum dulceturi, compoturi, paine, mere si nuci. In fiecare zi vor avea loc si ateliere de pictat icoane pe sticla si lemn.

 

Expozitia Cruci de piatra

 

In Sala Foaier a muzeului este deschisa expozitia "Cruci de Piatra", in perioada 10 - 30 septembrie. In cadrul expozitiei vei avea ocazia sa admiri cruci din piatra sau lemn din diferite zone ale tarii. Crucile sunt realizate de mesteri care vor sustine si cateva ateliere.

 

Expozitia textila "Sa aruncam o privire"

 

Utilizand intr-un mod inedit tehnici si materiale traditionale pentru realizarea textilelor, cinci artisti romani si germani au creat o opera de arta contemporana. Operele artistilor vor putea fi gasite la etajul intai al muzeului, iar pe holul de la intrarea in Studioul Horia Bernea se va afla opera “Jumatate de nor” a artistei Ulrike Kessl. Expozitia propune si dezbateri despre diferente si similitudini ale textilelor si artelor mestesugaresti.

 

Lansarea turului virtual al expozitiei permanente a MTR

 

Muzeul propune un tur bogat, compus din multiple panorame pentru fiecare sala, cu explicatiile bilingve romana/engleza ale audioghidului si completat cu documente sonore si vizuale culese in cercetarile de teren.
Expozitia Constructii contemporane norvegiene la Bucuresti

Expozitia de arta si mestesuguri contemporane norvegiene "Constructii" va fi deschisa la Muzeul Taranului Roman, in sala Irina Nicolau , incepand cu data de 15 septembrie. Pornind de la conceptul de constructii, de la arhitectura, inginerie si geometrie, la muzica si limbaj, expozitia isi propune sa evidentieze legatura dintre procesul de creatie si ideea care o genereaza. Expozitia, semnata de 16 artisti norvegieni, ofera o interpretare contemporana a artei si a mestesugurilor norvegiene.

 

Expozitia "Furga Murga" - obiecte din piele

 

Fratii Corneliu si Silviu Gavrila creeaza produse din piele lucrate intr-o maniera personala folosind metode de lucru traditionale. Cei doi colaboreaza cu diversi artisti plastici din diferite domenii si realizeaza obiecte precum: chimire, curele, opinci, tolbe, genti, cruciulite, casete pentru podoabe, tocuri de ochelari, cufere, rame, suporturi pentru candele sau oglinzi cu rama din piele.

 

Concert grupurile Iza si Ardealul

 

De ziua Muzeului Taranului Roman, grupurile Iza si Ardealul vin sa ii incante cu cantecele lor pe vizitatorii evenimentului. Grupul Iza s-a construit in cursul ultimilor ani din tarani tineri, rude si prieteni, care si-au dorit sa devina artisti de scena. Instrumentistii sunt cu totii muzicieni populari profesionisti, iar cantaretii si dansatorii sunt simpli tarani.

Grupul promoveaza muzica clasica a Maramuresului, melodiile vechi nestiute sau uitate, precum si invartitele noi care sunt compatibile cu traditia.

 

Festivalul degustatorilor de film si arta culinara

 

In perioada 17-19 septembrie, la MTR, are loc Festivalul degustatorilor de film si arta culinara, pentru bucuresteni. In cadrul evenimentului vor exista loc proiectii de filme din tarile balcanice. Proiectiile vor avea loc seara, in aer liber, in curtea MTR si la Clubul Taranului. In aceeasi perioada, Mircea Dinescu va prezenta, spre degustare si vanzare, preparate culinare pregatite in bucataria sa cu ingrediente naturale provenite din fermele proprii.

Tot cu ocazia Zilelor Muzeeului Taranului Roman vor avea loc numeroase concerte de muzica traditionala, proiectii de filme, expozitii si targuri de mestesugari din toate colturile tarii.

 

Programul evenimentului:

 

  • Targul mesterilor iconari: 10 - 14 septembrie, intre 10.00 si 18.00
  • Expozitia Cruci de piatra: 10 - 30 septembrie, la sala Foaier, de marti pana duminica, intre 10.00 si 18.00
  • Cicatrice - lansare de carte: 10 septembrie, 17.00, la Sala Foaier
  • Expozitia Sa aruncam o privire - gucken wir mal: 10 - 19 septembrie, in expunerea permanenta, de marti pana duminica, intre 10.00 si 18.00
  • Lansarea turului virtual al expozitiei permanente a MTR: 13 septembrie, in Studioul Horia Bernea, ora 17.00
  • Docu-cinemateca MTR: 13 septembrie, in Studioul Horia Bernea, 20.30
  • Expozitia "Constructii" contemporane norvegiene la Bucuresti: 15 septembrie – 17 octombrie, la Sala Irina Nicolau, intre 10.00 si 18.00
  • Expozitia Furga Murga - Fratii Gavrila – obiecte din piele: 16-19 septembrie, la Sala Acvariu, de marti pana duminica, intre 10.00 si 18.00
  • Concert – grupurile Iza si Ardealul: 16 septembrie, in Studioul Horia Bernea, ora 19.00
  •  Festivalul degustatorilor de film si arta culinara, pentru bucuresteni: 17-19 septembrie, intre 10.00 si 18.00

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea