INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

De prin lume adunate

#levata #societate #joc de carti #whist

Whist-ul romanesc - jocul cu cartile pe frunte

Daca ai invatat cum sa dai cacealma la . Dar nu la whist -ul clasic, cel care in secolul XVIII era cel mai popular joc in Marea Britanie, ci la varianta adaptata “nevoilor” romanilor sub denumirea simpla de "whist romanesc".

Jocul clasic de whist a cunoscut perioada sa de glorie in secolele XVIII si XIX, dupa care a fost detronat de jocul de bridge, al carui stramos si este. Varianta romaneasca, tot un joc de , este o versiune similara a whist-ului in combinatie cu jocul anglo-american Oh Hell.

Cu toate ca regulile de joc sunt de simple, jocul este destul de dificil. Se invata in aproximativ 10 minute, dar pentru a deveni un jucator bun este necesar mult mai mult timp.

Despre whist

Whist-ul se poate juca in trei, patru, cinci sau sase persoane, dar ideal este jocul in patru. Dintr-un pachet de carti se foloseste un numar de carti astfel incat sa revina cate opt carti de jucator (ex: 24 pentru trei jucatori, 32 pentru patru jucatori etc…). Cartile eliminate incep de la 2, 3 etc.

Numarul de carti impartite la jucatori variaza de-a lungul partidelor. In primul joc se distribuie o singura carte la fiecare jucator si se continua jocul cu o carte pana cand toti jucatorii au fost dealeri o data, dupa care numarul cartilor date creste cu cate una la fiecare joc pana cand se ajunge la opt carti distribuite pentru fiecare jucator.

La jocurile de opt carti procedam la fel ca la cele de o carte. Mai exact, jocul cu opt carti se continua pana cand toti jucatorii au fost dealeri o data. Dupa terminarea jocurilor de opt carti, numarul de carti incepe sa descreasca cu una la fiecare noua distribuire pana cand se ajunge la o carte distribuita. Acum toti jucatorii fac cate o distribuire de cate o carte.

Ex: cu patru jucatori intreaga partida consta in 24 de distribuiri, iar numarul de carti distribuite in fiecare tur va fi dupa cum urmeaza:

1, 1, 1, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 8, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1, 1.

Dupa ce cartile au fost impartite la jucatori, urmatoarea carte din teancul ramas este pusa cu fata in sus, iar culoarea acesteia va fi culoarea atuului. In jocurile cu opt carti nu mai exista carte de pus cu fata in sus, aceste jocuri fiind jucate fara atu.

Punctele si atuul

Obiectivul jocului este de a castiga numarul exact de puncte cerute.

Fiecare jucator, incepand cu jucatorul din stanga dealer-ului (cel care a facut cartile), anunta cate puncte crede ca va face. Toate anunturile sunt definitive, notate pe o foaie de hartie si nu se mai poate reveni asupra lor.

Suma tuturor punctelor (levate) anuntate de jucatori nu poate fi egala cu numarul cartilor distribuite fiecaruia in jocul respectiv. Asta inseamna ca nu toti jucatorii au dreptul sa anunte cate doresc.

Ex: daca la un joc cu sase carti si trei jucatori primul jucator anunta trei puncte, iar urmatorul un , ultimul jucator nu are voie sa anunte doua puncte, caci suma anunturilor ar fi egala cu sase. Asa ca ultimul jucator poate anunta numai 0, unu, trei, patru, cinci sau sase. Aceasta regula pune ultimul jucator (care este intotdeauna dealer-ul) in dezavantaj.

“La atac”

Primul jucator, cel din stanga dealer-ului, este cel care ataca (joaca carte). Urmatorii sunt obligati sa joace o carte din aceeasi culoare sau sa scoata atuul. Daca nu ai carti in culoarea de atac si nici atuuri, atunci poti arunca orice carte. Mana este castigate de cel care a pus cel mai mare atu sau daca nu s-a jucat atuul de catre jucatorul care a pus cea mai mare carte in culoarea de atac.

Punctajul


• Jucatorul care a obtinut atatea levate cat a cerut la inceputul mainii primeste cinci puncte plus numarul echivalent al levatelor transformat in puncte.

• Jucatorul care a realizat mai putine levate decat a cerut primeste un punct penalizare pentru fiecare levata in minus.

• Jucatorul care realizeaza mai multe levate decat a cerut primeste si el un punct penalizare pentru fiecare levata in plus.

Ex: daca ceri trei levate si le faci pe toate, nici mai mult, nici mai putin, atunci primesti opt puncte (cinci puncte din oficiu + trei puncte echivalente numarului de levate obtinute). Daca faci o singura levata pierzi un punct. La fel si daca faci 4.

Tabela (foaia) de punctaj

In prima coloana, cea din stanga, este notat numarul de carti distribuite jucatorilor la fiecare mana. Urmatoarele coloane sunt folosite pentru a inregistra licitatiile si scorurile cumulative ale fiecarui jucator.

In exemplul de mai jos, primul jucator a cerut o levata (un punct) si a realizat-o primind 5 + 1 = 6 puncte. Jucatorul al doilea a optat pentru 0 levate si nu a realizat niciuna: punctajul 5 + 0 = 5 puncte. Cel de-al treilea jucator a fost nevoit sa aleaga o levata pe care nu a putut sa o realizeze: -1 punct.

| Juc 1| Juc 2|Juc 3
----------------------------------
1 | 1 / 6 | 0 / 5| 1 / -1
....s.a.m.d.


Castigatorul este cel care aduna cele mai multe puncte sau cel care termina cu 0 puncte. Daca un jucator are exact 0 puncte la terminarea partidei este declarat castigatorul acesteia, indiferent de punctele celorlalti jucatori. Dar finalizarea unui joc cu 0 puncte este destul de dificila, asa ca multi jucatori prefera sa joace varianta cu cele mai multe puncte.

Bonusurile sunt si ele o varianta aditionala a jocului. Daca acceptati sa jucati pe bonusuri, atunci trebuie sa stiti ca la 10 jocuri consecutive castigate primiti 30 de puncte (sau puteti stabili de la inceput cate puncte se ofera). Bonus se mai ofera atunci cand un jucator castiga consecutiv un numar de jocuri egal cu numarul jucatorilor plus 1 si se premiaza cu 10 puncte.

La distractie, daca se stabileste de la inceput acest lucru, in jocurile de o carte jucatorii nu-si tin cartea ascunsa, ci o expun pe frunte, astfel incat sa fie vazuta de ceilalti. In acest fel el are mai multe sanse de a ghici cate levate poate sa faca vazand mai multe carti si tinand cont si de licitatiile adversarilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea