De prin lume adunate

#1 decembrie #arcul de triumf #evenimente 1 decembrie

Unde mergem de 1 decembrie: Arcul de Triumf deschis publicului

Pe 1 Decembrie , de Ziua Nationala a Romaniei , bucurestenii vor avea posibilitatea de a vizita terasa superioara a Arcului de Triumf si expozitiile amenajate in interiorul monumentului. va fi deschis si in zilele de 3 si 4 decembrie.



Arcul de Triumf va fi deschis pe 1 decembrie intre orele 12.00 - 16.00, dupa Parada Militara . In weekend, Arcul de Triumf va fi deschis in acelasi interval orar. De asemenea, si oficialitatile prezente la Parada Militara de 1 Decembrie sunt invitate sa viziteze Arcul de Triumf. Aici va fi amenajata si o expozitie omagiala dedicata eroilor din Afganistan.

In acest interval vor avea loc in fata Arcului de Triumf si demonstratii de manuiri de arme si juraminte militare, in uniforme din 1944.

In interiorul monumentului vor putea fi vizitate expozitiile permanente Marele Razboi al Reintregirii, Eroi sub Tricolor, expozitia despre eroismul Armatei Romane in Afganistan, Heraldica Marilor Familii Boieresti din Bucuresti, blazoanele familiilor nobiliare ale tarii Romanesti, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 si Arcul de Triumf de-a lungul timpului.


Arcul de Triumf, simbolul Bucurestiului


Arcul de Triumf a fost ridicat in 1922 cu ocazia proclamarii Unirii tuturor Romanilor, in urma victoriei armatelor romane in razboiul din 1916-1918.

Construit la inceput provizoriu, din lemn si stuc, a fost refacut in anii 1935-1936, din beton armat si granit, dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu si inaugurat in septembrie 1936. Are 27 m inaltime, cu o singura deschidere si este de forma paralelipipedica. Cele patru fete au fost impodobite cu numeroase inscriptii si basoreliefuri.

Pe fatada de nord erau fixate doua basoreliefuri din piatra cu capetele Reginei Maria si al Regelui Ferdinand, realizate de sculptorul Alexandru Calinescu. Deasupra este o inscriptie comemorativa scrisa pe friza edificiului si incadrata de doua victorii.

Pe fatada sudica, in medalionul din stanga sus, este un cap de luptator, care simbolizeaza Barbatia, sculptat de Ion Jalea. In partea opusa este un cap de tanar si o cruce, care simbolizeaza Credinta, sculptat de Baraschi.

Dupa anul 1948 au fost distruse medalioanele cu capetele regale si au fost inlocuite cu motive florale din piatra. Dupa anul 1990 au fost inlocuite cu alte doua medalioane din bronz, cu capetele Reginei Maria si Regelui Ferdinand, realizate in anul 1922.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea