De prin lume adunate

#club #jazz #muzica #preoteasa #new school of jazz #unde iesim

Un nou club in Bucuresti: New School of Jazz

In 1968, un an plin de evenimente semnificative pentru istoria Europei, s-a deschis la Bucuresti primul club de jazz cu activitate regulata si performante live. Este vorba de clubul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, pe atunci numita si Grigore Preoteasa dupa numele unui demnitar comunist decedat intr-un accident de avion in drum spre Moscova.

Ansamblul care canta aici in fiecare saptamana includea nume de marca ale generatiei mature de jazzmani romani intre care Jancsi Korossy sau Johnny Raducanu dar si muzicieni mai tineri care aveau sa devina curand celebri in lumea jazzului autohton precum Dan Mandrila, Marius Popp sau Aura Urziceanu.

Demonstratiile studentesti din iarna lui 68 au dus si la suspendarea activitatii clubului pentru o perioada de aproape douazeci de ani. Putin inainte de 1989, la Casa de Cultura a Studentilor s-a reluat firul concertelor de jazz sub numele generic de Student Jazz Club. Sute de tineri veneau la aceste manifestari ca sa-i asculte pe Anca Parghel, Mircea Tiberian, Nicolae Simion, Garbis Dedeian, Dan Ionescu sau Eugen Gondi. Erau, de asemenea, invitati si muzicienii mai varstnici, dintre cei care mai ramasesera in tara, precum Johnny Raducanu, Marius Pop sau Dan Mandrila.

Activitatea clubului a continuat si dupa revolutie in asa fel incat aici au debutat cativa dintre cei mai reprezentativi muzicieni de jazz ai zilelor noastre precum Maria Raducanu, Pedro Negrescu, Cristian Soleanu, Marta Hristea, Sorin Romanescu si multi altii. Odata cu aparitia cluburilor de jazz private, activitatea Student Jazz Clubului a inceput sa piarda din importanta si s-a incheiat undeva pe la sfarsitul anilor 90.

Iata ca acum, dupa mai bine de 10 ani, noul management , in colaborare cu un grup de entuziasti printre care il regasim pe Mircea Tiberian dar si nume tinere ale scenei de jazz precum Luiza Zan si Eddie Neumann, doresc sa reinvie vechea traditie a concertelor de muzica improvizata de la etajul II al Casei de Cultura a Studentilor.

Locul s-a numit Old School , dar pentru ca organizatorii si-au dorit, pe langa ancorarea in traditiile jazzului, sa prezinte publicului noi forme de expresie artistica si sa promoveze arta tanara facuta de tineri, clubul se numeste new school of jazz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea