De prin lume adunate

#fenomen #trovantii #pietrele vii

Trovantii, fenomen care fascineaza o lume intreaga

In apropiere de Ramnicu Valcea, in comuna Costesti, se gaseste unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din lume, sau "pietrele care cresc".

Trovantii arata ca niste bolovani masivi de forma sferica si se presupune ca ar fi formati din siliciu pietrificat si reziduri de gresii. De-a lungul anilor s-a descoperit ca trovantii s-au format fie prin existenta unor sedimente nisipoase, fie prin prezenta unor fluide carbonice in nisipuri. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au gasit o explicatie logica pentru aparitia acestor "pietre care cresc", se presupune ca ele au aparut in urma cu mai bine de sase milioane de ani in urma, ca rezultat al unei puternice activitati seismice.

Zona in care se afla in prezent trovatii, Miocenul superior, dupa cum se numea in trecut, a fost o delta, un bazin de sedimentare, iar nisipul din care ies astazi trovantii ar fi rezultat din depunerea succesiva a materialului transportat de raurile de pe continent.

Trovantii cresc spontan, dinspre centru, in momentul contractului cu apa. Trovantii mai sunt denumiti de "balatruci" sau " " pentru ca, de multe ori, acestia ajung de dimensiunea unui om. In unele zone din Transilvania aceste "pietre" erau asezate la capataiul mortilor.

Trovantii nu se gasesc numai in judetul Valcea. Acest fenomen geologic poate fi intalnit si in judetul Cluj, pe Dealul Feleacului, in judetul Sibiu, in satul Casolt, in muntii Buzaului si in judetul Hunedoara, la Hasdat, insa cei mai mari trovanti raman cei de la Costesti, descoperiti de arheologi in anul 1994.

Cu toate ca geologii au incercat pana in prezent sa explice aparitia acestui fenomen, pana in acest moment nu exista vreo teorie care sa explice aparitia, cresterea si inmultirea trovantilor.

De multe ori, trovantii iau forma ununor copaci cu radacini. Alte ori, oamenii ii asemana ca diferite animale.

In jurul acestui fenomen geologic au aparut o multime de mituri . Unii oameni ai locului cred ca aceste pietre sunt vii si chiar le pot influenta viata, iar in zonele in care se apare fenomenul nu exista case care sa nu aiba cel putin un trovant in curte. Alti localnici sustin ca trovantii le dau stari ciudate si tind sa creada ca sunt creatii extaterestre.

In judetul Valcea se gaseste Muzeul Trovantilor, intins pe o suprafata de 1,1 hectare, o ce gazduieste aceste monumente ale naturii. Muzeul este situat pe DN 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu. Autoritatile locale se confrunta cu o serioasa problema pentru conservarea trovantilor. Muzeul nu este pazit, iar in fiecare zi turistii si localnicii fura bucati de trovanti. Potrivit autoritatilor, mai multi localnici si-au contruit casele folosind trovanti tocati.

Fenomenul "pietrelor care cresc" nu este unic in Romania. Trovantii pot avea marimi, culori si consistente diferite, in functie de mediul in care s-au format. Trovantii au mai fost descoperiti in Africa de Sud, Statele Unite, Cehia, Franta, Spania, Kazahstan, Rusia, Peru , Argentina, Mexic, China si Australia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea