De prin lume adunate

#romania #unde iesim #gara de nord #trenul regal #garnitura feroviara

Trenul regal, expus o saptamana in Gara de Nord: il poti admira pana pe 7 aprilie!

Daca nu ai vazut pana acum Trenul Regal, nu mai astepta si da o fuga pana la Gara de Nord din Capitala. Aici, la linia 14 se afla cea mai veche si cea mai luxoasa garnitura feroviara din Romania, care te asteapta sa o vizitezi pana pe 7 aprilie, intre orele 9.00 si 19.00.

Neobisnuita expozitie este rodul colaborarii dintre CFR si Ministerul Educatiei, dat fiind faptul ca pana pe 6 aprilie se deruleaza programul "O saptamana de scoala altfel". Astfel, elevii si nu numai au ocazia sa cunoasca mai multe despre istoria feroviara a Romaniei, despre Trenul Regal, cat si despre Muzeul Cailor Ferate Romane.


Lemn de mahon, oglinda din cristal de Boemia

Trenul este compus din cinci vagoane de tip salon si de dormit. Principalul vagon este sufrageria care are 24 de locuri la masa, in timp ce salonul mic numara doar 12 locuri. Salonul mare este furniruit cu lemn de mahon si santal, iar destinatia lui a fost cea a dineurilor oficiale.

Corpurile de iluminat au fost fabricate pe insula Murano, scaunele sunt tapițate cu piele de Cordoba, iar oglinda este fabricata din cristal de Boemia. Trenul a intrat in folosinta Casei Regale in 1928, fiind folosit cu precadere de Carol al II-lea si de Regele Mihai I.


Biletul costa 12 lei pentru adulti

Vagonul cuplului regal cuprinde doua cabine despartite de o baie complet utilata si o cuseta de doua locuri, cu paturi suprapuse, ce era folosita de servitorii cuplului regal. Vagonul cuprinde de asemenea o mica bucatarie si un salon pentru servirea micului dejun. Vagonul clasa I dormitor are sase cabine cu pat si lavoar individual, iar cel de clasa a II-a are opt cabine de cate doua locuri, cu lavoar in fiecare cuseta.

Vagonul dormitor era destinat insotitorilor familiei regale si este format din doua cabine cu paturi duble si grup sanitar cu cada, precum si din alte doua cabine cu paturi suprapuse.

Trenul a fost fabricat la uzinele Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche din Milano. Daca vrei sa vizitezi Trenul Regal, trebuie sa platesti 12 lei daca esti adult si 9 lei daca esti copil.

Poti achizitiona un bilet unic care include si vizita la Muzeul Cailor Ferate contra unei taxe de 16 lei pentru adulti si 11 lei in cazul copiilor.

Sursa foto: traianbadulescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea