De prin lume adunate

#traditii sfantul andrei #sfantul andrei #obiceiuri Sfantul Andrei

Traditii si superstitii de Sfantul Andrei! Tu tii cont de ele?

30 noiembrie este ziua in care romanii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei. De-a lungul timpului, in jurul acestei sarbatori, s-au creat mult traditii si superstitii de care romanii tin cont si in ziua de azi. Iata cateva dintre acestea. Tu tii cont de ele?

Usturoiul te fereste de strigoi

Traditii populare stravechi spun ca in noaptea de Sfantul Andrei, strigoii pot patrunde in casele noastre. Din acest motiv, tocurile usilor si ferestrelor trebuie unse cu usturoi, sau se atarna ghirlande cu usturoi pe marginile acestora. Se crede ca usturoiul are puterea de a te apara de puterile malefice ale strigoilor.

Se pune grau la incoltit

In ziua de Sfantul Andrei, fiecare membru al unei familii trebuie sa puna grau la incoltit. In functie de cat de inalte si de groase cresc firele de grau pana de Anul Nou, persoana care l-a plantat va afla cat de sanatoasa si de norocoasa va fi in anul urmator.

Citeste si: Se apropie Sfantul Andrei! Cum sa pui graul la incoltit si cum sa-l ingrijesti 

Fetele nemaritate pun busuioc sub perna

O veche traditie, de care multe fete nemaritate tin cont si in ziua de azi, este punerea busuiocului sub perna in noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Cele care fac acest lucru isi vor visa ursitul.

Se pun crengi de pomi fructiferi in apa

Fiecare familie trebuie sa puna in aceasta zi, cel putin o creanga de cires, corcodus, prun sau mar intr-un vas cu apa. Daca ramura va inflori in ajunul Craciunului inseamna ca vor avea marte de belsug si armonie in anul de urmeaza. De asemenea, se mai spune ca daca acestea infloresc pana la Craciun, noul an va aduce roade bune in livezi si vii.

Sursa foto: preventdisease.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea