De prin lume adunate

#sarbatoare #biserica #sf mihail si gavril # traditii sf mihail si gavril

Traditii si obiceiuri de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil

Unul dintre cele mai importante evenimente bisericesti de peste an, sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil este celebrata in data de 8 noiembrie. Aceasta sarbatoare atasata Arhanghelilor Mihail si Gavriil a generat, de-a lungul secolelor, o pleiada de traditii si obiceuri, cunoscute si respectate si astazi.

Sfintii Mihail si Gavriil, conducatorii cetelor de ingeri

Patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane, Sfintii Mihail si Gavriil sunt conducatorii cetelor de ingeri si calauzele sufletelor catre Rai, conform traditiei bisericesti.

Despre Arhanghelul Mihail se spune ca, in urma luptei dintre ingerii buni si ingerii rai, condusi de Lucifer, a fost numit de Dumnezeu "pe veci" in fruntea ingerilor luminosi si i-au fost inmanate cheiele Raiului. Arhanghelul Mihail este acela care, la sfarsitul lumii, a fost desemnat sa lupte cu diavolul si sa salveze omenirea.

Arhanghelul Gavriil, in schimb, este cel care i-a vestit lui Ioachim si Anei ca o vor aduce pe lume pe Maica Domnului, tot el fiind acela care i-a spus Fecioarei Maria ca il va naste pe Mantuitor.

Daca Arhanghelul Gavriil protejeaza tinerele fete, mamele si copiii si duce rugaciunile oamenilor la Dumnezeu, Arhanghelul Mihail este acela care vegheaza la capul bolnavilor si care lupta in permanenta cu diavolul. De sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, traditia spune ca este bine sa fie aprinse lumanari pentru cei osanditi la moarte, dar si pentru sinucigasi.

8 noiembrie, "Vara Arhanghelilor"

Considerati si patroni ai oilor in traditia bucovineana, Sfintii Mihail si Gavriil erau cinstiti in ziua de 8 noiembrie cu o turta din malai, numita "turta aletilor", dupa numele berbecilor separati de oi, care era apoi aruncata in tarcul oilor. Daca turta cadea cu fata in sus, era semn de bun augur: in primavara urmatoare, toate oile urmau sa nasca miei. In schimb, daca turta cadea cu fata in jos, era semn nefast, sugerand ca oile vor fi sterpe.

Tot in traditia populara, ziua de 8 noiembrie este cunoscuta si ca "vara Arhanghelilor", o zi cu vreme calda si insorita, in care se spune ca nu este bine sa muncesti. De Sfintii Mihail si Gavriil, mai bine de 1.300.000 de romani isi serbeaza ziua de nume. Cele mai comune sunt numele Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela, Mihail si Mihaita.


Sursa foto: elldor.info

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea